söndag 30 september 2012

Småländska avspeglingar – sommarbilder

Här är lite bilder från sommaren. Jag hade en tanke att försöka göra nåt konkret – en bok eller en utställning med bilder från sommarens roadtrip i hembygden. Jag sorterade ut ett 80-tal bilder, men sen blev det inte mer. Får se om jag kommer till skott nån gång. Nu är jag fortfarande sjuk och har inga krafter till nåt nytt.










Ölandsbron 40 år

Idag är det 40 år sedan kungen invigde Ölandsbron. Det slog mig att jag använt bron en hel del i mina bilder. Här är ett urval bilder som jag tagit mellan år 2000 och 2009.








lördag 29 september 2012

Så var jag slagen igen

Igår kände jag mig oförskämt pigg. Samtidigt, när jag fick stanna och vila halvvägs till brevlådan, så insåg jag att den lilla kondis jag hade innan jag blev sjuk inte finns kvar. Det var soligt och ljummet på eftermiddagen och jag var ute ett par tillfällen och gick lite, bara några hundra meter, men ändå. Jag var pigg, jag var fri och gjorde upp planer för helgen. Vaknade i natt och kunde jag knappt sova för huvudvärken och den varade hela förmiddagen. Och hela dagen har jag varit helt slut. Jag har sovit på förmiddagen och eftermiddagen och bara varit vaken och ätit lite. Om tre dagar ska jag tillbaka till arbetet... känns inte riktigt så idag...

Karolina och Henrik firar femårig bröllopsdag idag. Bilden tog jag för två år sen. Barnbilder är inte det lättaste och just den här bilden skrattade vi gott åt. Så småningom blev alla fyra fina på bild samtidigt.

Min fotomentor Lasse Strömberg har varit ett stöd i mitt fotograferande i fem, sex år. Jag har utvecklats väldigt mycket. Bilden tog han med min kamera när vi träffades i somras.

Härlig bild från balfotografering på försommaren i år.

Från Latitud 57:s efterfest.

Från Hamnfestivalen i somras.

Gotlandsfärjor i olika former

När man är i Oskarshamn och fotar turistbilder så är det svårt att komma ifrån färjorna som dominerar hamnbilden. Jag vet att jag försökt fånga färjorna i bakgrunden av evenemang nere i hamnen, typ ett framträdande på Latitud med färja i bakgrunden. Men jag har aldrig riktigt fått till det och tror inte jag har sparat nån sån bild. Men det finns ju andra.

Ölandsfärjan är inte stor jämfört med en gotlandsfärja. Här möts de i hamninloppet.

Juli 2011.

Augusti 2012.

Juli 2004.

Juli 2012.

fredag 28 september 2012

En mus, en katt och jag

Vanligtvis så skriver jag inläggen på eftermiddagarna, men låter dem publiceras vid kl sex varje morgon. Ibland har jag en hel veckas inlägg förberedda. Dock ej detta, då klockan verkligen är tidigt på morgonen. Hostan fortsätter men ibland inbillar jag mig att jag är piggare. Och pillertrillandet. Jag tror inte att jag ätit så mycket piller i hela mitt liv som jag gjort de senaste veckorna. Mot värk, mot bakterier, slemlösande och halslindrande.

Dygnsrytmen blir helt rubbad så jag var vaken när katten ville in i en av garderoberna under snedtaket vid kl ett i natt. Jag tror att vi har objudna hyresgäster där så jag brukar låta katten gå ett varv. I natt kom han naturligtvis ut från garderoben med en levande mus. Vi jagade den en stund men lyckades tappa bort honom i stora rummet. Jag har en lunginflammation att skylla på, men katten har inte alltid koll, det kan jag säga...

Katten gick ut och jag gick till sängs och sov gott och inte en enda mus i drömmarna. Vi fem kom katten in och efter att ha ätit så tänkte han gå och lägga sig, så jag fick påminna honom om att vi troligen var tre. Katten gick och luktade, men det var jag som hittade musen bakom kakelugnen och jakten satte fart på nytt. Det slutade i badrummet där musen drog ner genom golvbrunnen, för där slutade spåren. Jag lade på gallret efteråt och hoppas att han får en trevlig simtur till ett land utan katter...

Det har blivit en och annan mus. Bilden är från mars förra året.

Cool artist som spelade på Bluesfestivalen i år.

Fliseryd har gjort mål i en ungdomsturnering i innebandy i Kalmar förra året.

Alla tiders cola, tillverkas av Åbro.

torsdag 27 september 2012

Några tankar och bilder en torsdag

Jag känner mig så oförskämt pigg varje morgon. Idag tror jag till och med att jag är feberfri. Den slemlösande medicinen lindrar hostan. Jag tror minsann att penicillinet är på väg att vinna kampen över pneumokockerna och rädda mig från lunginflammationen. Dygnsrytmen är helt rubbad eftersom jag sover när jag blir trött och jag är trött hela tiden, utom när jag vaknar på morgonen.

Igår funkade teven åter men i stället var det telefonen som var död. En sak som jag märkt när jag legat hemma och varit sjuk är att telefonförsäljarna är som tokiga i att ringa hem till mig. Men jag börjar känna igen numren och struntar i att svara. De desperata gamarna måtte ha varit frustrerade igår. Och så har Migrationsverket stoppat avvisningen av Tintin. Tänk om man plockade bort alla böcker om Hitler, skulle nazismen upphöra då?

Och så har vi fått ett nytt läraravtal. 4,2% på en lärarlön är väl ungefär lika mycket som 2,6% av en ingenjörslön, så vi lär ju inte komma ikapp andra akademiker med motsvarande utbildning som har högre lön. Tusenlappen minskar ju inte heller arbetsbördan. Trots sjukskrivning så ska jag nu sätta ihop ett biologiprov som en av mina klasser ska ha imorgon tillsammans med nån vikarie. För övrigt lär det väl bli rusning på Malmös kommunala bemannade toalett efter att alla kommunställda fått ett gratis toabesök med senaste lönen. Skitfint!






onsdag 26 september 2012

Fyra bilder på en ormvråk

Jag hörde just ormvråkens pipande läte här utanför, vilket påminner mig om den här bildsviten som jag tog genom sovrumsfönstret på rovfågeln förra söndagen. Det är ganska gott om ormvråk här i trakterna så den här synen är inte helt ovanlig. Däremot brukar inte bilderna bli så fina när man fotar genom fönstren - särskilt inte såna här gamla handgjutna fönster som jag har. Bilderna är tagna på 30-60 m avstånd med 70-200/2,8 och kraftigt beskurna.





Ordinerad vila

Jag fortsätter att plocka bilder ur arkivet. Slagen av en lunginflammation så har jag inte haft några krafter till fotografering senaste tiden. Men nu har jag penicillin och ska vara på bättringsvägen. Så vila några dagar och sen kortare promenader. Hoppas kunna se någon av helgens premiärmatcher i innebandyn.

Bakteriedödande.

I år blir fjärde säsongen som jag fotar innebandy. Den här bilden tog jag första säsongen.

Sandbäckshult spelar i fyran.

Fliseryd som i år gått samman med Höjdarna till nya Emådalen spelar i trean.



Igår var Vägverket här utanför och gjorde färdigt ett jobb de påbörjade på försommaren. De har satt upp en ny skylt och igår satte de upp en skylt åt andra hållet och tog bort den gamla.


tisdag 25 september 2012

Och förkylningen, ja den fortsätter...

Att den inte ger med sig!? Hostan river sår och skär med knivar knivar långt nere i halsen. Febern kommer och går under dygnets cykel. Det känns som att det börjar bli dags att kontakta en vårdcentral. Det är mer än tio år sedan jag var hos en läkare senast. Då var det en trottoarkant som kastade av mig från en cykel en väldigt sen och glad kväll. Jag har ett minnesmärke kvar på ena knät och minns att läkarens var stressad men sjuksköterskan desto trevligare – och söt.

Halsen känns som om det är sånt här jag matas med.

Snapshot jag tog en morgon för några veckor sen när jag hämtade tidningen.