måndag 31 augusti 2009

Dags att fylla fyrtio


Den här bilden visar när jag äter min första födelsedagstårta, den 20 september 1970. Nu är det snart dags för 40-årsfest.

Jag har varit på en mängd bröllop och födelsedagsfester senaste tio åren men varit sparsam med egna fester. Men nu vill jag bjuda igen.

Lördag 26 september kl 18.00 blir det fest i Timmernabben. Jag har lärt känna människor inom en mängd olika områden och tror att det kan bli en kul fest med mat och musik. Av de som hittills anmält sig ser jag att det blir ett brokigt men roligt gäng från föreningsliv, skola, politik och studenttiden!

Missa inte chansen, kom du också! Frågor och anmälan till trj6904@yahoo.se

söndag 30 augusti 2009

Profiten viktigare än miljön, när DN får välja


Det brasilianska nötköttet är väldigt mört och fint och fantastiskt gott. Och jag tror säkert att vi kommer se ännu lägre priser under hösten.
Det är ju en fin varuupplysning som DN bjuder på. Det dumma EU ville tydligen minska importen av kött och satte upp importtullar 2008.
Var tredje biff och entrecote och varannan oxfilé försvann från marknaden. Den svenska konsumtionen av sydamerikanskt nötkött sjönk från cirka ett kilo till tre hekto per person och år mellan 2007 och 2008.
Usch så dumt! Skönt att det ändå går att hitta billigt importerat kött så att importörerna också kan tjäna pengar. De är ju också människor!
Det fina med den stora tillgången i Sydamerika är att vi kan ta in större kvantiteter och finns det större volymer brukar detaljhandeln vilja köra kampanjpriser på de varorna.
Jippi! Billigt kött, det är precis vad som behövs för att öka köttätandet. Synd bara att såna där miljöfanatiker ska hålla på med sitt bakåtsträvande tjaft om att det är energislöseri att avverka regnskog för att kunna odla upp betesmarker i sydamerika så att vi i rika västvärlden kan få kött.

Med såna här artiklar behöver inte Dagens Nyheter riskera att detaljhandeln slutar annonsera. Hand i hand går kapitalet och den som granskar kapitalet. Inte ens mellan raderna kan vi ana nån kritik.
Ingmar Kroon, presschef på Axfood, där butikskedjorna Hemköp, Willys och Prisxtra ingår, kan däremot redan nu berätta att det blir kampanjer på syd­amerikanskt kött i höst.
Vem är förvånad? Men jag undrar vad det är för fel på det svenska köttet. Varför måste vi köpa kött från andra sidan jordklotet, när vi själva kan producera kött? Vem bär ansvaret för skövlingen av regnskogen och för att produktionen av växthusgaser ökar? Det besvaras inte i artikeln men stavas "profit".

Tidigare har vi kunnat läsa artiklar om att jordens resurser inte räcker. Då borde det vara bättre att minska köttätandet eftersom det går åt upp till hundra gånger mer energi att producera kött mot att producera samma mängd vegetarisk mat. Varför glömmer DN att fråga om det ansvaret? Det är en i högsta grad ekonomisk fråga. Men såna frågor kanske inte hör hemma på DN Ekonomi?

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

fredag 28 augusti 2009

Skolmaten är viktig för hela skolan


Svenska Dagbladet skriver idag om skolmat som slängs. Genom en god organisation i matsalen så går det att minska svinnet väsentligt. En kort matkö gör att eleverna tar mindre med mat, men i stället kanske tar om. Naturligtvis krävs det också att eleverna har tid att äta.

Det slängs mindre med mat i ett tillagningskök jämfört med ett serveringskök.

Från Mönsterås kommun har jag lärt mig att det slängs mest mat de dagar då det är populär mat. Då fyller man gärna tallriken och, ojdå, orkar inte få i sig allt.

Jag tror det är viktigt att integrera skolmåltiderna med resten av skoldagen. Det är också viktigt att göra eleverna delaktiga och medvetna om maten som serveras. Hem- och konsumentkunskap är ett mycket populärt skolämne och där älskar eleverna sin mat. Varför?

Det går att integrera de flesta skolämnena kring temat mat. Biologi, Hem- och konsumentkunskap och Idrott och hälsa är de mest uppenbara. Men även Religion om olika kulturers matvanor. Samhällskunskap för medvetande om livsmedelsproduktion och miljö och matvanor kopplat till ekonomi och utbildningnivå. Bildämnet när det gäller matsalens utformning, men också hur det ska se ut på tallriken.

Maten är viktig för hela skolan och samhället. Vi ser hur barn och ungdomar blir allt mer överviktiga. Elever står över skolmat som är "äcklig" och går i stället till affären på lunchrasten och köper chips och en 1,5-liters cola.

Det är lätt att diskutera dessa frågor med barn och ungdomar. Frågar man varför de slänger maten så får man alltid logiska svar. Kopplingen mellan mat och hälsa är därför pedagogisk tacksam. Eleverna saknar många gånger kunskap om detta, men vill lära sig. Där har föräldrar och samhälle ett gemensamt ansvar.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , , , . Länkar: SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, AB 1, AB 2, DN, GP

onsdag 26 augusti 2009

I hälsans tecken


Försöker mobilisera spillrorna av det som kallas karaktär så att jag går en promenad om dagen som kompensation till att jag sitter stilla framför datorn alltför många timmar.

Under kvällen gick jag därför sträckan Strömsrum-Gäddenäs-Horsekärr-Hedersrum-Strömsrum. Det tog en timme och 35 minuter. Brukar vanligen cykla den sträckan, att gå den är sannolikt hälsosammare.

Bilden tog jag strax efter åtta ikväll när jag passerade Hedersrum. Sommaren är definitivt på upphällningen.

Bruno Matthssons glashus i Kosta


Mosaikvägg på Bruno Matthssons glashus i Kosta. Husen byggdes 1955 som tjänstebostäder för personal på glasbruket.


Bruno Matthsson var en pionjär här med treglasfönster och golvvärme. Det var en smakfull öppen planlösning och varje lägehet byggdes i vinkel så att man fick en egen trädgård utan insyn. Husen renoverades 2004-2007.


Bilderna tog jag i mitten av juli. Mer om Bruno Matthssons glashus: Länk 1, Länk 2.

tisdag 25 augusti 2009

Massvaccinering kan förhindra pandemi

I samband med fågelinfluensan tecknade landstingen avtal med en fransk vaccinfabrik som tar fram vaccin till hela svenska folket om WHO flaggar för högsta pandemivarning, en sexa, vilket innebär att 20-40 procent av befolkning befaras smittas.

Under midsommarhelgen höjde WHO svininfluensan till en sexa och landstingen bestämde sig snabbt för att beställa 18 miljoner doser vaccin - två per invånare.

Nu pågår förhandlingar om de praktiska delarna. Landstinget hinner inte vaccinera alla. Därför finns förhoppningar om att kommunerna genomför vaccinering av barn och ungdomar inom skola och barnomsorg, att kommunerna också tar ansvar för vaccinering av sin personal samt alla inskrivna i äldreomsorgen.

Förhoppningsvis kan också större företag genom företagshälsovården sköta vaccineringen av sin personal. Moroten är att företagen inte riskerar att personalen blir sjuk. Genom att själva genomföra vaccineringen så slipper också företagen problem med att personalen måste besöka vårdcentraler och köa under arbetstid.

Men ändå så kommer det att påverka sjukvården där inplanerad vård sannolikt kommer att beröras. För att vaccinet ska ha effekt så måste det vara genomfört helst innan oktober.

Skulle en pandemi ändå inträffa så blir det problem. I Kalmar län finns sju respiratorplatser, men kalkyler säger att det kan behövas tio platser till insjuknade i svininfluensa. Då finns ingen reserv till övriga patienter.

Vaccinet till invånarna i Kalmar län kostar 50 miljoner kronor. Dessutom räknar man med 20 miljoner till själva vaccineringen. Gissningsvis får Kalmar län 25 miljoner kronor i statligt stöd från den miljard som regeringen nu skjuter till.

- - - - -
DN, SvD, Barometern. Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag 24 augusti 2009

Slå vakt om den svenska yttrandefriheten

Den svenska grundlagsskyddade yttrandefriheten är i fokus genom angrepp på meddelarskydd och tryckfrihet. Dels efter en artikel i Aftonbladet förra veckan, dels efter att en anställd på Gotlandsbolaget förlorade jobbet efter att ha pratat med en journalist, dels när rättegången idag startar mot konstfackstudenten Anna Odell.

Jag har inte läst artikeln i Aftonbladet, jag hörde aldrig intervjun i Radio Gotland och jag har inte sett Anna Odells konstverk. Men jag är ändå alltid beredd att stå upp för rätten att skriva vad man vill, att anställda ska kunna prata med journalister och att iscensättningar kan behövas för att få fram situationer som betyder något.

Vi har högt välstånd i Sverige jämfört med många u-länder. Vi har en hyggligt fungerande demokrati. Historiskt så har vi dock en ryggsäck som innehåller ordentliga övertramp från staten mot enskilda medborgare. Idag är det allt mer sällsynt, men lagar som FRA, vår flyktingpolitik, anklagelser om bidragsfusk med mera kräver fortsatt att vi har högt till tak och slår vakt om vår yttrandefrihet.

DN 1, DN 2, Gotlands Allehanda.

lördag 22 augusti 2009

Länspolismästaren stöder kvinnojouren

Olof Ersgård, länspolismästare i Kalmar län, uppmärksammades tidigare i år för sitt arbete med jämställdhet inom polisen. Han fick Kalmar kommuns jämställdhetspris på 10.000 kronor.

Idag läser jag i tidningen att Olof Ersgård beslutat skänka pengarna till kvinnojouren för "där kommer pengarna väl till pass". Det är hedervärt och en tydlig signal från en statens man som i sitt dagliga arbete ser värdet i kvinnojourernas engagemang.

I artikeln, som inte finns på nätet, berättar Ersgård att han för tre år sedan deltog i ett projekt där han regelbundet träffade en jämställdhetscoach som han diskuterade och bollade ideer med. Det var en "ögonöppnare" berättar länspolismästaren för tidningen Östran. Tre år senare belönades han för sitt arbete för jämställdhet.

- - - - -
För övrigt kanske minnesgoda läsare minns att Olof Ersgård varit riktigt arg på mig för några år sen. Men min kritik då var relevant och jag tror att polisen utvecklats mot det jag då önskade. Det ska länspolismästaren ha uppskattning för.

torsdag 20 augusti 2009

Skogens frukter


Tog med mig kameran för att fånga något av det som kan skördas i skogen denna sensommar. I år finns det enormt mycket rönnbär, letar i Bondepraktikan utan att finna, men vill minnas att mycket rönnbär betyder sträng vinter.


Blåbär [blaw-bear]. Frukterna innehåller frön i form av kärnor. Genom god doft och angenämt utseende lockas djur att äta bären. Sedan kommer kärnorna ut den naturliga vägen och växten sprider sig på det viset.
Nu slår jag av bjugget det vita,
Och ser dertill om lian kan bita,
Jag dricker och äter bitter mat,
Och pläger mig väl av skön sallat.
Bondepraktikan


Även lingon finns det gott om, detta år. Svampen har jag inte kommit till ännu, men det växlande vädret denna sommar har varit värdefullt för att naturens eget skafferi ska vara frikostigt fyllt för alla oss naturälskare.
Solen löper i Jungfrun. Då är gott avvänja barn, bygga äktenskap eller fästa sig en jungfru, men icke ligga hos henne.
Bondepraktikan

onsdag 19 augusti 2009

Onkel Kånkel gömmer sig inne i skivhyllan


Tidningarna meddelar att Onkel Kånkel är död. SvD, AB, DN. Det väcker gamla minnen från sena efterfester i det tidiga 90-talet. Det var först då, sent på natten, när alkohol och trötthet fört rödvinsdiskussionerna in i en annan dimension, som de här skivorna plockades fram.

Onkel Kånkels musik gick ut på att till trallvänliga melodier rimma med så många könsord och förbjudna ord som möjligt. Ju äckligare, desto bättre. "Helmer tampongförtäraren, bögade med brevbäraren", det är smaklös asketisk humor. Politiskt inkorrekt! Men jag vill minnas att jag såg dem på Hultsfred nån gång på tidigt 90-tal.

Ser på Wikipedia att skivan Kalle Anka suger pung bara pressades i tusen ex. Så mitt välbevarade exemplar kanske rent av är lite hett.

Några musikspår från skivan ligger på Youtube. Se till att barnen eller chefen inte finns i närheten innan du tar del av Onkel Kånkel, Hasse Homo, Doris Klitoris, Sture Ture, CP-Sven, Epilepsi Kurt, Arne Tammer , Stomi-Bertil och de andra i bandet ;-) Tio små stjärgossar är jäkligt rolig, liksom Shit on the Pitt och Martin Ljungs förhud, ja allihop är roliga om man är på det humöret...
Svenne hade hängpung, stor som en ballong
Den smackade mot farsans skinkor gång på gång
Far han blev förbannad så släppte han en fis
Sen nöp han Sven i tasken så han skrek som en gris

Svenne hängpung
- - - - -
Andra bloggar om: , ,

Långa avbrott när Telia snålar på servicen


Karl-Gunnar i Fårbo har under sommaren saknat fast telefonförbindelse, berättar P4 Kalmar. Han ringde med mobiltelefonen och felanmälde till Telia. Då fick han först beskedet att det skulle ta tre till fem dagar. Men det krävdes många telefonsamtal och det tog 31 dagar innan han kunde använda sin fasta telefon.

Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, förklarar det hela med att även Telias tekniker måste få ha semester under sommarmånaderna. Det må vara sant. Men jag är övertygad om att Telias beredskap varit högre om de låtit bli att snåla på serviceavdelningen.

Telia har pressat priserna så att inte ens Telias gamla servicebolag Relacom längre får uppdragen. I stället är det lågprisbolag som tar över allt mer av reparationerna medan Relacom gör sig av med personal. Det glömde Hans G Larsson att berätta i intervjun.

- - - - -
För övrigt har jag själv en pinne på mobilen. Förra året när min fasta telefonledning gick sönder så var det ett elände att kunna felanmäla. Med akrobatiska konster lyckades jag hitta en ställning där det blev en extra pinne på mottagningen. Andra bloggar om: , , , , ,

Hellre fota än nyckla gräs


Timotej till vänster och hundäxing till höger. Den i mitten kan jag inte. Minns med fasa hur vi studerade småax och borst, glänsande skärmfjäll, gyttringar, kölade ytteragnar och tuvade sidoskott och det var pilligt och knepigt och man kände sig aldrig riktigt säker. Nyckla gräs suger.

Hade först tänkt mig att ha dem starkt belysta mot svart bakgrund, men lyckades inte få tag på nån svart bakgrund ute på fältet så i stället blev det svarta konturer av gräset mot en blå himmel. Man får inte vara nödbedd.

måndag 17 augusti 2009

Sprickor i skalet på min vita macbook


Nu har det blivit sprickor i skalet på min två år och en månad gamla MacBook. Upptäckte dem i helgen. På båda sidor, precis där man håller handlederna när man skriver, har det bildats, i nuläget 35 mm, långa sprickor.

Efter en sökning på webben förstår jag att det verkar vara ett systematiskt fel som uppmärksammats både på bloggar och forum. Länk 1 där man kan se på bilderna att sprickorna kommer på exakt samma ställe. Länk 2, länk 3.


Enligt tidningen MacWorld så byter Apple ut skalet kostnadsfritt, oavsett om garantitiden gått ut. Men det betyder att jag måste vara ifrån min käraste ägodel!?

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

söndag 16 augusti 2009

En summering av årets Sommar i P1


Radions sommarprogram är över. Igår avslutade Jan Guillou årets säsong och jag tänkte summera programmet något här.

Urvalet av sommarpratare kan man ha synpunkter på. Det är mycket mediafolk - journalister, författare, skådespelare och musiker. Det skulle vara intressant att höra människor med andra bakgrunder - särskilt lite fler från forskarvärlden.

Alldeles för många har pratat om sin uppväxt, sina föräldrar och sin framgång. I lite för många fall så har det varit för mycket av "oh vad jag är lycklig som har blivit kändis". Men några av sommarens livsberättelser stod ut:
  • Nahid Persson Sarvestani berättade om bakgrunden till, och om sin flykt från Iran. Det var nog sommarens viktigaste ämne, och det berörde mig djupt.
  • Anders Wall lyckades förklara sin kapitalistiska drivkraft genom att utgå från uppväxten i en fattig torparfamilj som vräktes.
  • Madeleine Westin, TV-meteorolog, med bakgrund på Berga örloggsbas, varifrån vi seglare hört många prognoser. Hon hade också intressanta kopplingar till olika händelser som påverkat många.
  • Hanna Hellquist var en av årets första sommarpratare. Jag hörde henne när jag åkte från Figeholm med hela sommaren framför och kombinationen med berättelsen om hennes far och hennes resa från landet till stan gillade jag.
  • Kristian Luuk pysslade, liksom jag, med närradio i början på 1990-talet. Hans berättelse om när de liftade med Leif Pagrotsky var också vansinnigt rolig.
Bubblare: Hans Alfredsson är alltid kul att höra. Kjell Lönnå var trevlig. Joe Labero berättade intressanta anekdoter. Jonas Björman om spelet och fusket bakom kulisserna. Lena Philipsson med humor och självdistans.

Roger Wallis, professor på KTH och aktiv i STIM, argumenterade för fildelning på ett föredömligt sätt. Jag har tidigare lyft fram honom här på bloggen. Det var kul att han vågade använda radions Sommar för att ge en annan bild än skivbolagens härskande propaganda.

Avslutande Jan Guillou använde halva sitt program till att mosa sönder den helgongloria som vuxit upp runt Olof Palme, sedan denne mördades. Guilliou och Palme växte upp i överklass men gjorde uppror och stod på barrikaderna. Men Palmes lögner och sossarnas kompromissande kring idealen talas det alldeles för lite om. Jan Guillou berättade om Geijeraffären där hans egen, Leif GW Persson och Peter Bratts karriärer slogs i spillror och Palmes lögner kring detta. Guillou avslutade med berättelsen om Harwardaffären, hämndens triumf, som slutligen spräckte glorian runt Palme.

Sommar är över för i år. Nu ser jag fram emot Vinter i P1. Den gångna vintern plockades denna gamla serie fram ur arkiven och dammades av och särskilt minns jag Jan-Öjvind Swahn som berättade om gammal folktro.

Som lärare är jag van vid att prata om andra saker än om mig själv. Som bloggare försöker jag använda mina personliga åsikter och erfarenheter för att berätta något som jag hoppas läsekretsen ska uppskatta. Till nästa års Sommar önskar jag att det blir sommarpratare som kan berätta om något annat än sig själva.

- - - - -
Kestin om Sommar. Andra bloggar om: , , , ,

lördag 15 augusti 2009

Örter på sensommaren


Jag litar på att läsekretsen kan hjälpa mig att skingra dimmorna kring vad det är för två växter i det här blogginlägget.

Det här är en liten ört, en decimeter hög, och blommorna är högst en centimeter i diameter. De växte i gruset, invid en gammal väg, med hallonsnår och bördig före detta hagmark intill.


Strax intill den förra blomman, så växte den här med vita blommor och långa smala blad. Borde kanske luktat på bladen, för jag tycker det ser ut som nån kryddväxt.

Bilderna är klickbara, om du vill se dem i större storlek.


Tredjeskörden är bärgad. Plansilona är fyllda så nu blir det gamla klassiska ensilagebalar. De vita paketen ute på slåtterängar är en vanlig syn i Småland.

- - - - -
Andra bloggar om: , , ,

Några exponeringar från en skogspromenad


Blomman Natt och dag (Melampyrum sylváticum) ska enligt floran blommat färdigt i augusti. Men det finns rikligt av den här i skogen vid Strömsrum i Småland.

Vid pass mitten av augusti så vet man aldrig hur många soliga och ljumma dagar som återstår av sommaren. Därför tog jag kameran med mig ut för att utnyttja sommarens sista strålar.


Den här blomman är okänd för mig. Några decimeter hög, längs en skogsväg i kanten av en torr barrskog.


Plötsligt står vi och stirrar på varandra. Avståndet är kanske 70 meter. När jag ställer in objektivet så skäller han ett par gånger på mig. Jag står kvar och knäpper mina bilder, innan han tar det säkra före det osäkra och hoppar in bakom träden.

- - - - -
Andra bloggar om: , , ,

torsdag 13 augusti 2009

Magnus Uggla och Spotify


Nu börjar det hända saker kring fildelningen. Magnus Uggla blir arg för att han på ett halvår inte får mycket mer betalt än vad "en halvdan gatumusikant drar in på en dag". Därför tar han bort all sin musik från Spotify, skivbolagens egna fildelningssite.

Uggla konstaterar att Sonymusic lyckades köpa sex procent av det miljardvärderade företaget Spotify för trettio tusen kronor genom att slumpa bort sina egna musiker.
Sony Music, som alltså är en av dem som varit med och stämt skiten ur Pirate Bay, agerar nu på precis samma sätt.
Magnus Uggla
För artisterna är Spotify eller Pirate Bay skit samma. Upphovsmännen får inte betalt för sina låtar. Skillnaden består i att på Pirate Bay kunde inte heller skivbolagen tjäna pengar.

Rättegången mot Pirate Bay framstår allt mer som en skenrättegång där skivbolagen använde låtskrivarna som förevändning för att stoppa Pirate Bay, för att själva kunna mjölka artisterna på ännu mer pengar.

- - - - -
Magnus Ugglas blogg. Mina tidigare artiklar om fildelning. Harry Amster på sin blogg på SvD. SvD 1, 2, 3. Andra bloggar om: , , ,

Högtidlig invigning av nytt läsår i Mönsterås

Sommarlovet är slut för lärarna i Mönsterås kommun som samlades för den traditionella högtidliga invigningen av nya läsåret. Jag tror på idén att samla hela lärarkåren. Det knyter samman och skapar en gemenskap. I kombination med duktiga föreläsare som inspirerar lärarna på ett sätt som sedan får eleverna att prestera bättre.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande höll ett förvirrat tal. Han drog över tiden tjugo minuter, allt medan taxan tickade för de kanske fyrahundra lärare, förskollärare, barnskötare, rektorer, skolsköterskor med mera som samlats. Men han är ändå ödmjuk och medgav att han var nervös för att tala inför proffsen och att han haft svårt att somna kvällen innan.

Desto bättre var att kommunalrådet Roland Åkesson syntes bland åhörarna. Det är första gången som jag sett honom lägga tid på att närvara bland skolpersonalen, utan att ha huvudrollen tillsammans med sax och blå-gult band. Den signalen var viktig och jag hoppas att han redan nu skriver in strategidagen 13 oktober i sin kalender.

Anledningen till att jag var där var att jag ville höra superpedagogen Stavros Louca, från teveserien Klass 9A, som höll i föreläsningen under dagen. Han arbetar på Rinkebyskolan och i våras skrev 23 av hans 25 elever MVG på Nationella proven. Med sig hade han sin son Marcus som också är lärare. Förra året var det Gunilla Hammar-Säfström från samma teveserie som föreläste. Hon var väldigt inspirerande och jag använde många av hennes idéer under året, med lyckat resultat. I mars, april nån gång nämnde jag för skolchefen att det skulle vara kul med Stavros - och det fixade han.

Jag har tänkt återkomma med en artikel om hur jag undervisar i matematik. Det roliga var att mycket av det Stavros pratade om har jag lagt ner kraft på.
  • Sikta högt och låta eleverna ta det beslutet
  • Lyfta fram elevernas positiva saker
  • Hela tiden beröma eleverna
  • Lyssna på eleverna och vara ödmjuk
  • Använda öppna uppgifter
  • Låta eleverna tävla mot andra skolor i matte
På det här sättet skapar man elever som gillar matematik och som gör sitt bästa. Elevernas målsättning är minst VG och det kan alla klara. Det är dock inget man får gratis, utan det krävs arbete.

Men som sagt, jag tänker återkomma till detta framöver. Lite snopet att jag nu, på grund av elevminskning, blivit arbetslös och inte får fortsätta med detta arbete som är viktigt!

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

onsdag 12 augusti 2009

Sensommarkväll i Småland


Vemodet gör sig påmint så här i mitten av augusti. Tredje slåtterskörden är inkörd och daggen strör pärlor över gräset allt medan den sista kvällssolens strålar sveper över landskapet allt tidigare på kvällen.

Bilden tog jag med mobilen strax efter åtta när jag gick en promenad upp till Ålem och sen tillbaka hem till Strömsrum i östra Småland. När jag gick hem hade solen hunnit ner under horisonten.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

Brukar du läsa bloggar?


Frågan ställs av Oskarshamns-Tidningen i en enkät. Tre personers svar finns med. De tre personerna svarar Nej.

Vad är syftet med frågan? Hur har urvalet gjorts? Säger den här undersökningen något mer än att just dessa tre personer inte läser bloggar?

Jag påstår att det här är fullständigt ointressant! Det hade varit mer intressant om tidningen valt tre personer som läser bloggar och så kunde de fått ge tips på några läsvärda bloggar var.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

tisdag 11 augusti 2009

Kungafamiljen och återkomsten på Youtube


Kungafamiljen har åter samlats runt bordet för att spela in en liten film att lägga upp på Youtube. En fin tradition numer. Den här gången är det tjejen med kreditkorten som hittat en kille.

Och i vanlig ordning så står tidningarna på rad med rojalistiska hyllningar genom rubriker som "hela svenska folket gläds med er". Är det sant?

- - - - -
SvD, DN, Barometern, Expressen, Aftonbladet. Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag 10 augusti 2009

Studier vid arbetslöshet går inte för sig


Pluggade lite i våras, vid sidan om lärarjobbet. Håller på att slutföra en rapport till den kursen. Därför denna lugubra idolbild.

Kollar även Platsbanken eftersom det inte blir nån fortsättning med lärarjobbet på skolan. Men det är skrämmande få lediga lärarjobb denna höst. Elevminskningen är enorm nu när babyboomen födda i början av 1990-talet går sista året på gymnasiet. På skolan där jag arbetat minskar vi med en klass per år.

Ser dessvärre ut som om jag kommer att vara arbetslös under hösten - har sökt ett tiotal jobb, varav två lärarjobb. Bekymret är att jag inte har min examen klar. Återstår några poäng fysik. De kurser jag är intresserad av går på distans och halvfart. Men ska jag stämpla får jag absolut inte plugga. Inte ens på min fritid!

Det blir lite moment 22. Utan examen är jag ointressant på arbetsmarknaden. Om jag är arbetslös så får jag inte slutföra min utbildning.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

söndag 9 augusti 2009

Rönn - Sorbus aucuparia


Rönnbären lyser just nu röda ute i naturen. Rönnen tillhör sorbus-släktet där även oxel (Sorbus intermedia) ingår.

Rönnen växer fort under första tjugo åren. Den blir sällan äldre än sextio år. Av bären kan man koka rönnbärsgelé.

Linné namngav den till Sorbus aucuparia. Latinska artnamnet aucuparia betyder "fånga fågel" och syftar till att rönnbären användes som lockbete när man skulle fånga fåglar i snaror förr. Svenska namnet rönn kommer förmodligen från att bären rodnade, rönnade.

- - - - -
Källa: Den virtuella floran. Andra bloggar om: , ,

lördag 8 augusti 2009

Ek - Quercus robur


Eken är ett ädellövträd som kan bli över tusen år gammalt. Det sägs att eken lever sitt liv i tre faser om fyrahundra år vardera. Första fyrahundra åren växer den. Sedan vilar eken sig i fyrahundra år för att sedan sakta brytas ner under fyrahundra år.

Den gamla eken mår bäst av att få stå fritt. Tyvärr läggs gammal betesmark ofta i träda. Eftersom eken vill ha mycket solljus så kvävs den då sakta med säkert.

Eken på bilden verkar
ha stått optimalt, i ett öppet beteslandskap i närheten av Ålems kyrka. Med ålderns rätt är den dock inne i nedbrytningsfasen.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

onsdag 5 augusti 2009

Knubbsäl vid Eckelsudde på sydvästra Öland


Ko-nstigt säl-skap. Här vid Eckelsudde i Kalmarsund kan man hitta knubbsäl. De är ättlingar till Östersjöknubbsälen som koloniserade Östersjön för åtta tusen år sedan. De här knubbsälarna är unika och skiljer sig genetiskt från övriga knubbsälar i Europa. (Bilderna är klickbara.)


En vuxen knubbsäl äter ungefär fem kilogram fisk varje dag. Under juni föds kutarna som honan sedan diar under knappt en månad.

Knubbsälen har en tydlig uppnäsa, medan gråsälen har en rak huvudprofil.

- - - - -
Andra bloggar om: , , ,

söndag 2 augusti 2009

Några bilder från Oknörundan 2009


Igår lördag kördes Oknörundan i skogarna mellan Blomstermåla och Ruda. Fyra specialsträckor på totalt 25 km. Jag stod utmed specialsträcka tre och tog några bilder. Det här var första gången jag fotade ett rally, men jag lärde mig massor inför nästa gång.

På bilden syns Johan Green med kartläsare Clas Göran Wilke, från Hässleholm, som vann klassen med tvåhjulsdrivna bilar. De hade snabbaste tiden av alla bilar och alla klasser. Just den här 4,5 km långa sträckan på riktigt kurvig grusväg körde de på 2 min 52 s.

Föraren Peter Hadarsson filmade inifrån bilen. Specialsträcka tre kan ses här. Peter kom på tredje plats med sin Ascona.

Uppdateringar: Görgen Persson, nr 60, som slutade sexa har också filmat från bilen på SS3. Johan Berg, Volvo 740, nr 40, som slutade tvåa i Volvoklassen, på SS3.


Kristoffer Thörjesson från Ryds motorklubb dundrade fram över backkrönet i sin Opel Astra. Han körde in på fjärde plats bland C-förare i tvåhjulsdrivna klassen.

Det var som sagt första gången jag fotograferade rally. Jag lärde mig att kurvor slår allt - gärna i kombination med backkrön, som här ovan. Dessutom kan solen ge fula kontraster.


En bil från Oskarshamn var med på startlinjen. Det var Mikael Ekman i en Suzuki Swift. Tillsammans med kartläsaren Kenneth Ekman körde de in på nionde plats bland B-förarna i tvåhjulsdrivna klassen.

Jag är inte särskilt intresserad av rally. Men jag blev rörd när jag åkte hemifrån och passerade alla ekipage som stod uppställda i Ålem och Blomstermåla. Förväntansfulla förare som lagt mängder med timmar i garaget på att ordningställa sina bilar.

Av det jag såg så upplevde jag att arrangerande Mönsterås Motorklubb, tillsammans med motorklubbar i grannkommunerna, gjorde ett fantastiskt arbete. Det gav mersmak och jag kommer definitivt att åka och titta på nästa rally i närregionen.

- - - - -
Fler av bilderna som jag tog vid Oknörundan finns här. Fler resultat från Oknörundan hittar du här (pdf). Och arrangören Mönsterås Motorklubb har sin hemsida här. Barometern.

Andra bloggar om: , , , , , ,