fredag 30 mars 2007

Ingen kris i Mönsterås - allt är frid och fröjd


Det känns fantastiskt skönt att bo i Mönsterås och veta att allt fungerar. Det är ingen kris i Mönsterås just nu!

Förr i tiden hade kummunalrådet Åkesson eller någon av hans närmaste undersåtar fått kliva upp i ett torn och skrika ut över köpingen att "allt är lugnt". Idag har världens bästa kommun tagit IT till hjälp.


Från informationstavlorna i kommunens alla hörn blickar kummunalrådet faderligt ut över allmogen och berättar hur duktiga vi är.

Tack till Canis Lupus som hittade skyltarna med kummunalrådet.

Andra bloggar om: , , ,

torsdag 29 mars 2007

Hästhov och groda som inte blev prinsessa


Tussilágo fárfara vid Skäppentorp. Hästhov är väl det svenska namnet även om jag mest känner den som tussilago. Vacker är den i alla fall och ännu ett vårtecken.


Jag hittade en groda. Blev dock lite besviken när jag kysste den utan att nåt hände. Inte fasiken kom det nån prinsessa. Visserligen är jag republikan, men man kan väl ändå få drömma?

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 28 mars 2007

Anders Andersson i Järnforsen traskar på


Uppblåsthet. Jag har aldrig träffat Anders Andersson, kristdemokrat från Järnforsen utanför Hultsfred. Men jag har läst om honom, och det är inte illa traskat för en Järnforsengrabb...

Till valet 2002 lyckades
denne landstingspolitiker slunga ur sig massor av vallöften som gav honom en valseger. "Löftena kunna ej svika", heter det ju, men för en kristdemokrat var det inga problem. Man kunde ju alltid skylla på alliansen. Och det är inte illa traskat för en Järnforsengrabb...

Till valet 2006 kom väljarna ihåg de svikna löftena och gav Anders Andersson foten ut från landstingsmajoriteten som skiftade från blått till rött. Det må vara sämre traskat för Järnforsengrabben, men även solen har ju sina fläckar...

Nu kan vi dock läsa att kristdemokraten Anders Andersson blivit invald i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting. Och det är inte illa traskat för en Järnforsengrabb...
- Jag var dessutom den ende från Småland som hamnade där och jag är gruppledare för kristdemokraterna, berättar han.
- Inte illa traskat för en Järnforsengrabb.
Anders Andersson i Nyheterna.
Ödmjukhet och blygsel verkar inte vara en dygd för kristdemokraterna. Åtminstone inte för en Järnforsengrabb. Att det regnar in lite i näsan är väl inget problem. Och det är inte illa traskat för en Järnforsengrabb...

Andra bloggar om: , , , , ,

tisdag 27 mars 2007

Högdjuren i industrin visar sitt fula tryne


Jag kan naturligtvis inte låta bli att kommentera hur Svenskt Näringsliv nu sticker fram sitt fula tryne och återigen visar varför lönerna inom kvinnodominerande yrken aldrig kommer upp till männens nivåer.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel och fackföreningen Handelsanställdas förbund var överens om vilka nivåer som skulle gälla för de närmaste tre åren. Men plötsligt grep då Svensk Handels paraplyorganisation Svenskt Näringsliv in och vägrade godkänna avtalet.

Det är märkligt att det aldrig är några bekymmer med höjda direktörslöner och frikostiga bonusar eller avkastningarna till aktieägarna som kan frottera sig med gravlax. Men så fort de absolut sämst betalda kvinnorna ska få några extra kronor så slår gubbväldet bakut.

Det är procenten som spökar
. Med procentuella lönepåslag så ökar hela tiden löneskillnaden mellan de lägst betalda och de högst betalda. Därför skiljer sig inte de nu aktuella löneökningarna i kronor till handels kvinnor jämfört med männen inom indistrin.

Jag hoppas att facket håller fanan högt
. Uppror är alltid rätt och Svenskt Näringsliv suger! Må gubbslemmet brinna i helvetet. Heja kvinnorna!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Vattenspegel i Figeholm


Slaktarviken kl 18.18. Isen har smält undan och bojarna speglar sig i det stillsamma vattnet längs Gamla Kajens södra sida. Om en dryg månad så är det sjösättning sedan kommer båtarna att sträcka ut till varsin boj. Från högerkanten rinner Sörån ut i Östersjön.


Brogatan kl 18.32. På norra sidan om Gamla Kajen flyter Norrån ut. Figeholm var en gång Sveriges minsta köping. Området mellan åarna var blott 25 hektar.

Norrån håller på att restaureras och det kommer ett utförligare reportage så småningom. Under tisdagskvällen var jag i Figeholm på ett möte.

Hamnmagasinets Vänner hade sitt första styrelsemöte för året. Jag är sekreterare i föreningen sedan nästan tio år. I år är ett stort år för föreningen. I juni inviger vi en helt ny utställning, en storbåt. I maj genomför vi vår traditionella Köpingsvandring. Under sommaren kommer vi att hålla museet öppet med hjälp av ferieungdomar. Vi brukar har ungeför tvåtusen besökare varje sommar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

söndag 25 mars 2007

Busktricket!


- Hej Brorsan... Kolla på det här. Om man kliver in i en buske på det här sättet...


... så kan man försvinna helt och hållet. Man blir osynlig!


Det bästa med att gömma sig på oväntade ställen är att man plötsligt kan hoppa fram och skrämmas.
- BUUUU!!
- Katten också, vad rädd jag blev!


- Det är så kul att vara med dig syrran, för du är så bra på att hitta på roliga saker som man kan göra!
- Det är kul att vara med dig också brorsan, för du är alltid med på allting. Men nu solar vi lite...

Andra bloggar om: , , , ,

Två dagar på landet med nya lekkamrater


Två dagar på landet. Ägnade lördagen åt att rensa fågelholkar och sätta upp några bättre begagnade i härför lämpliga träd.


Ännu en huggorm. Jag gick vid sidan om stigen i obruten mark och plötsligt uppenbarade sig ett nystan bland ljung och ris. Den här huggormen var nyfiken på mig och vände huvudet mot mig och poserade när jag tog bilder från tre håll utan att vara nöjd - det var hela tiden ris i vägen.

När jag var som närmast var objektivet bara tio centimeter i från ormen, men den var lugn som en filbunke, vilket jag tackar för.


Medan jag harvar på. "Prästen kan väl sova hela måndagen men, för ett fattig bonddräng börjar knoget igen!" som drängen Alfred sjöng i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. Den här harven har sett sina bästa dagar. Och det var inte igår, inte i förrgår, men möjligen för trettio eller kanske femtio år sedan.

Rättelse: Det här är ingen harv, utan en räfsa. Se kommentarer...

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag 22 mars 2007

Styrkan hos vänstern i Emmaboda


Torsdag kväll. För andra året i rad bjöds jag in till vänsterpartiet i Emmaboda för att sitta som ordförande och leda deras årsmöte. Sånt tackar man inte nej till.

En motion vållade en het debatt. Hugo Grönlund höll ett anförande som inte bara vänsterflanken runt bordet reagerade över. I mitten syns föreningens ordförande Mikael Nilsson.

Det blev en trevlig kväll som bara bekräftade det som jag kände förra året. Det är en förening som fungerar väldigt bra Trots sin litenhet så är engagemanget stort. Nästan alla deras medlemmar är aktiva i föreningens arbete. Och var och en hjälper till efter förmåga. Det gör dem oerhört starka.


Bordshockey. I pausen blev det naturligtvis en bordshockeymatch. Daniel närmast kameran besegrade Nicke Grozdanovski med 2-1.


Kulturinslag. Lise Kroer läste några av sina egna dikter som publicerats i olika antologier under mer än 25 års tid.

Emmaboda har en enorm styrka. Verksamhetsberättelsen var verkligen mäktig och det är en ära för mig att ha blivit vald till föreningens revisor. Det kommer att bli en sant nöje att följa föreningen och så har jag ju en anledning att få vara med vid nästa årsmöte...

Andra bloggar om: , ,

söndag 18 mars 2007

Avkoppling med storm i antågande


Människans bästa vän. Jag och hunden brukar göra små utflykter under helgerna. Kameran är alltid med och han har lärt sig att agera snyggt framför kamera. Här håller vi oss dock hemma i hundgården.


Katterna är fria att gå vart de vill. Jag har dock börjat dressera även dem så att de börjar klättra i träd och hålla uppvisningar när kameran är framme. Här kom de in till oss i hundgården - till hundens glädje, för då har han något att jaga och leka med.


Oväder på gång. Barometern som jag fångade i hallen kan inte gärna sjunka så mycket mer. På glasverandan smattrar hagel och regn i vinden. Tillsammans blir det en otrevlig kombination. Ödesmättat hänger en påskkyckling och vajar i ett snöre...

Andra bloggar om: , , , , ,

lördag 17 mars 2007

Centern sätter demokratin ur spel i Mönsterås

Att tystnad premieras i Mönsterås kommun har jag skrivit om tidigare. Det var ett år sedan och det har inte blivit bättre sedan dess.

För två år sedan
fick jag för första gången höra vår ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun uppmana oss politiker att inte gå till tidningarna med negativa uppgifter. Jag blev först chockad och sedan förbannad.

Sedan dess har den centerpartistiske ordföranden försökt diktera hur vi i oppositionen ska förfara vid ett flertal tillfällen. Senast i onsdags. Bakgrunden är en nedmonterad skola som drog på oss besk kritik från Skolverket vid deras inspektion för ett år sedan.

När en rektor nyligen gick till pressen och signalerade stora problem för eleverna att nå godkända betyg så vållade det debatt i nämnden. Men tro inte att fokus hamnade på hur vi ska rätta till problemen. Nej, i stället talades det om det olämpliga i att gå till tidningen med negativa saker, eftersom det "påverkar inflyttningen negativt", för att citera nämndens ordförande.

Mönsterås kommun satsar 13 procent mindre
med pengar på varje barn i förskolan än vad andra kommuner i riket gör. Vi har 5,7 barn per anställd, vilket innebär 0,5 barn mer att ta hand om för varje anställd inom förskolan jämfört med övriga riket.

Mönsterås kommun satsar 15 procent mindre med pengar på varje barn i familjedaghem än vad andra kommuner i riket gör. Vi har 6,9 barn per anställd, vilket innebär 1,8 barn mer att ta hand om för varje dagmamma jämfört med övriga riket.

Inom grundskolan ligger vi nästan på riksnivå, där satsar vi bara 8 procent mindre på varje barn i kommunen, jämfört med andra kommuner i riket. 15 procent av våra ungdomar är inte behöriga att söka till gymnasiet, eftersom de saknar betyg i ett eller flera av ämnena svenska, engelska och matematik. Det är 4 procentenheter mer än i riket, vilket motsvarar 36 procent.

På varje elev inom särskolan satsar Mönsterås kommun 65.300 kronor mindre varje år än vad andra kommuner i riket gör. Det motsvarar 24 procent mindre pengar.

På detta sätt kan man fortsätta att syna siffrorna från vår kommun. Och det kan man ju förstå att dessa siffror vill helst inte centermajoriteten bli påminda om.

Den gångna veckan hade barn- och utbildningsnämnden sammanträde. Där fick vi information om budgetberedningen som pågår just nu. Det vill säga fördelningen av skattepengarna mellan kommunens olika verksamheter. Vår ekonom gick på en halvtimme igenom alla siffror med order om att inte bli avbruten med frågor. Efter genomgången hoppades man slippa frågor. Men det fanns mycket att fråga om.

Jag känner mig inte ett dugg delaktig
i budgetarbetet. Jag känner inte att vi i nämnden tillsammans diskuterat bristerna inom skolan och var vi vill ha extra satsningar. Behovet av en kraftigt utökad ram, alltså pengapåse från kommunledningen, är stort.

Så länge inte nämndens ordförande öppnar upp för en förutsättningslös debatt i de politiska sammanträdesrummen så kommer jag att fortsätta skriva. I en demokrati är det inte majoriteten som ska diktera hur oppositionen ska arbeta.

Andra bloggar om: , , , ,

Nationalsocialistisk front blottar sin okunnighet


Häromkvällen var skinnskallarna ute och spred sin dynga i våra brevlådor i Blomstermåla. Efter mörkrets inbrott smögs flygbladen ner i brevinkasten. Med tång plockade jag upp flygbladet. Efter att ha läst deras smörja förstår jag varför de smyger.
Det svenska folkets förintelse står för dörren om ingen reagerar.
Flygblad från Nationalsocialistisk front
Det är fullständigt smaklöst att påstå att ett demokratiskt land där mänskliga fri- och rättigheter i stort är fullt utvecklade, skulle förinta sin befolkning. Om det är någon grupp i Sverige som lider av andras fördomar och har det kämpigt så är det svaga grupper med handikappade, sjuka, arbetslösa och invandrare! Men att koppla det till förintelsen är helt sjukt!
Vi är ett ärorikt folk som i årtusenden låtit talas om sig som framstående krigare, handelsmän och inte minst som framstående tänkare. Historien har format oss till vilka vi är men nu försöker man tillintetgöra oss genom påtvingad integration där det svenska folket uppmanas att blanda ut sina gener med andra folkslag.
Flygblad från Nationalsocialistisk front
De här torde vara beviset för att de är fullständigt galna. Vikingarnas och Karl XII:s erövringar är mörka kapitel i vår historia. Och det lilla ordet "man" som används i texten syftar här på väljarna, det vill säga alla svenska medborgare som har rösträtt, eftersom det är vi alla som vill se en generös flyktingpolitik där människor som förföljs och som är på flykt från krig ska erbjudas skydd.

Lunhuvudena verkar dessutom totalt ha missat biologiundervisningen i skolan. En bred genuppsättning som ständigt förnyas ökar artens överlevnad. Inavel och isolerade populationer löper större risker att gå under.

Lustigt att Nationalsocialistisk Front lyfter fram våra "framstående tänkare" som typiskt svenskt. Är det något som kännetecknas av internationella kontakter så är det väl just den akademiska världen.

TT berättade i veckan att "flitiga bokläsare har större medkänsla och tolerantare inställning till flyktingmottagning än de som sällan öppnar en bok". Min slutsats blir att Nationalsocialistisk Front är väldigt obildade.

Andra bloggar om: , , ,

fredag 16 mars 2007

Zawisza Czarny passerar genom Kalmarsund


Kalmar fredag kl 12.50. Det här fartyget har varit i Kalmar tidigare, då hade jag nog ingen kamera med, för jag hittar ingen bild i arkivet. Däremot så skrev jag om Zawisza czarny.

Av en slump
fick jag se fartyget till vänster ut över sundet när jag passerade Talludden på väg in mot Kalmar. Självklart parkerade jag snabbt och fick en rask promenad runt Kattrumpan och hann precis fånga fartyget innan det försvann bakom lotsstationen. Tyvärr inga segel satta.

Uppdatering kl 22.05:
Jag har faktiskt fotograferat det här fartyget tidigare.

Andra bloggar om: , , , ,

Tsunamibanden var bara en rökridå

Nu är jag helt övertygad om att de "försvunna" tsunamibanden bara var en rökridå för att förflytta fokus från mediestormen runt statsrådens tillkortakommanden. I januari trodde jag det, nu vet jag det!

Tsunamibanden var nämligen aldrig borta
, berättar Ekot idag. Ungefär som när USA invarderar Irak eftersom där finns massförstörelsevapen. Det lurade hela världen under ett års tid.

Andra bloggar om: , , ,

torsdag 15 mars 2007

Huggorm och blåsippor pekar på vår!


Blåsippa. Har ordnat mig en ledig dag och ägnar mig åt att insupa vårluften. Lite kyligt. Men blåsippor finns det gott om, bland annat här vid Sandbäckshult.


Huggorm. I riset på banvallen får jag syn på en nyvaken orm med sick-sack-mönster på ryggen. Jag kravlar under en taggtråd och river mig på en taggbuske så att blodvite uppstår - allt för att komma runt och fånga huggormen på bild från rätt håll. Vad gör man inte för en bra bild och ett tydligt vårtecken.


Hammarby, Högsby. Läste i tidningen att tranorna kommit hit. Men när jag under en halvtimme satt och bevakade det blöta området runt Emån, strax söder om Högby, så kunde jag bara se kanadagäss och sångsvanar. Ett tåg passerar på väg in mot Högsby.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

tisdag 13 mars 2007

Arbetet med 2008 års budget pågår för fullt


Imorgon onsdag är det dags för barn- och utbildningsnämnden att sammanträda. En av punkterna på dagordningen är budgetberedning. En tung punkt där det finns mycket att önska. Och åtminstone i valrörelsen så lovade centermajoriteten att man ville utveckla skolan.

Det är i budgetberedningen som vi i nämnden ska bestämma vilka behov vi har för att skolan i Mönsterås kommun ska fungera. Sedan får kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till våra behov och ställa det mot resten av den kommunala verksamheten för att tilldela oss en ram, alltså en pengapåse.

Och det är nu som det gäller att visa på alla de behov som finns för att förbättra verksamheten. I bokslutet från förra året kan man läsa att behovet av elevassistenter är stort. Förra året blev totala kostnaden för assistenter 6,1 mkr (miljoner kronor), vilket är en ökning med 2,0 mkr. För 2007 finns 5,25 mkr budgeterat för elevassistenter, vilket knappast kommer att räcka.

För 2008 har majoriteten
föreslagit en budget som räcker till 16 elevassistenter, men idag har vi minst 19 elevassistenter ute i verksamheten. Om detta kommer jag att ställa ett antal frågor. Jag tycker inte att det här känns realistiskt. Särskilt inte när man kan se sånt här och sånt här.

Effektmålen uppnås inte. Vi har exempelvis satt som mål att "andelen behöriga till gymnasiet ska vara minst i nivå med riksgenomsnittet". Riksgenomsnittet är 89 procent. 2006 låg vi på 85 procent och det är risk att siffran sjunker ytterligare.

Ett annat effektmål
är att "andelen elever med godkända betyg ska öka" i grundskolan. Vi uppnår inte detta mål. Dessutom tycker jag att målet bör vara att "alla elever ska få godkända betyg".

Elevassistenterna är bara en del. Själv är jag övertygad om att orsaken till att antalet elever med särskilda behov i skolan ökar grundläggs mycket tidigare. Vi har 5,7 barn per årsarbetare inom förskolan samtidigt som rikssnittet är 5,2 barn. Vi har 6,9 barn per dagmamma. Rikssnittet är 5,1 barn per dagmamma.

57 procent av eleverna på SFI (Svenska För Invandrare) i Mönsterås avbryter sina studier i förväg. Våra SFI-elever kostar 15.500 kronor per år, medan kostnaden för SFI-elever i riket i genomsnitt är 32.800 kronor. Kan det finnas ett samband? Vill centermajoriteten ändra på detta?

Det kan bli en lång eftermiddag i morgon. Jag har redan förvarnat kören som jag övar med på onsdagskvällar att jag kanske inte hinner komma imorgon...

Andra bloggar om: , , , , ,

måndag 12 mars 2007

Mer dagsljus sparar energi


"Mr Daylight Time". Sommartiden som ett verktyg för att minska energiförbrukningen har jag aldrig tänkt på tidigare. Minns jag rätt när jag påstår att sommartid infördes i Sverige nån gång runt 1978? Varför den infördes har jag inte en aning om!?

I USA har man nu
efter lång debatt förlängt sommartiden, berättar Dagens Nyheter. Avsikten är att spara energi genom att kvällarna blir ljusare och människor kommer att hålla sina lampor tända en timme kortare tid. Amerikanarna räknar med att spara 30 miljarder kronor på flytten. Och alla sätt att minska energiförbrukningen är betydelsefulla!

Edward Markey som kämpat länge
för att flytta sommartiden och till på köpet fått öknamnet "Mr Daylight Time" ser många fördelar med ljusare kvällar. Han tror också att ljuset kommer att sätta ett leende i ansiktet på människor. Och vem skulle inte bli glad av lite ljusare kvällar!?

Andra bloggar om: , , , , ,

söndag 11 mars 2007

Snön borta från Småland


Plötsligt bara försvann all snön och så blev det vår. Det går snabbt i naturens svängar och det gäller att hänga med. Vintern var ovanligt kort och intensiv. Under snön väntar i vanlig ordning snödropparna på att få blotta sig.


Tolv grader får gräset att gro. Det kan inte dröja lång tid innan här är en spirande vårgrönska. Hästskon hittade jag i skogen och den råkade inte alls ligga på vägen precis lagom till att jag kom där med kameran. Så glöm det. Allt är arrangerat!


Vårpremiär för cykel bakom hund. Dessvärre har det avverkats en del av de största och vackraste granarna under vintern. Skogsmaskinen har fullständigt kört sönder vägarna som är alldeles leriga. Stubbarna på bilden kommer dock från Gudrun om jag minns rätt.

Här brukar vi alltid stanna
så att hunden får dricka vatten i diket. Idag var det mycket spring i benen och jag tog inte många tramptag på den dryga halvmilslånga rundan genom skogen.

Andra bloggar om: , , , ,

lördag 10 mars 2007

Vänsterpartiet samlade sig i Nybro


Årskonferens. På lördagen samlades Kalmar läns vänsterpartister i Nybro. Mötet valde Tomas Markljung till ny ordförande för distriktet. Precis som på den här bilden kommer han att vara i täten av oss.

Vad vi pratade om har jag sammanfattat i detta pressmeddelande från årskonferensen. Mötet tog också ett uttalande om privatiseringar. Uttalandet kan läsas här.


Alice Åström, förste vice partiordförande, gästade oss. Hon berättade att partiet centralt gemensamt mellan partistyrelsen och riksdagsgruppen valt att plocka ut fyra områden som man fokuserar på i arbetet under de närmaste åren.

Den ekonomiska politiken är särskilt aktuellt med tanke på vad den borgerliga regeringen nu pysslar med. Miljö och energi har varit våra frågor. Nu ska vi ta tillbaka dem! Välfärden och arbetsmarknaden kommer också att stå överst på vänsterpartiets dagordning.

Alice uttryckte också sin oro för att borgarna nu i början av mandatperioden genomför alla obekväma beslut som kommer att slå hårdast mot svaga grupper och försvaga fackföreningsrörelsen. Lagom inför valet 2010 när väljarna glömt det otrevliga så kommer borgarna att ha råd att genomföra reformer som gynnar vänsterns väljargrupper. Bästa sättet att skjuta denna taktik i sank är genom att visa på vad borgarnas politik faktiskt medfört för vanliga människor.


Nicke Grozdanovski från Emmaboda representerade sin lokalorganisation. På hans blogg kan ni se vad han plitade och plåtade från årskonferensen. På några av hans plåtar har även jag fastnat med vinröd tröja.


Landstingsrådet Johnny Petersson föredrog landstingsgruppens verksamhetsberättelse. Johnnys blogg har det inte hänt särskilt mycket på de senaste månaderna. Men jag fick signaler från honom som tyder på att han ändå kanske tänker ändra på detta.

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag 8 mars 2007

Ljumma vårkänslor sveper in över Oknö


Oknö kl 15.52. När solen bröt igenom kunde jag inte hålla mig. Jag försökte avsluta min planering inför morgondagen och nästa vecka så snabbt som möjligt innan jag åkte hem och hämtade kameran.

I jakt på våren åkte jag ut till Oknö, utanför Mönsterås. Här upplevde jag att vår och vinter möttes på riktigt. Den blöta isen ligger fortfarande kvar medan solen smält ner snön uppe på land i söderläge.


Oknö 16.00. Luften är varmare än vattnet. Över isen bildas ett spöklikt dis som tar över kommandot allt medan solen dalar mot horisonten.


Oknö lotsutkiken kl 16.11. Längst ute på Oknö kan man ana att det vilda Kalmar sund kammat stranden. Under Pers övergrepp var vattennivån hög och det mesta längs strandkanten låg under vatten. Kvar ligger rester från vass och sjögräs som en krans påminnande om hur högt havsnivån nådde. Nu är nivån mer beskedlig och snart kommer turisterna att möta en grönskande vacker strandskoning omgärdad av ett skimrande och ljumt vatten.

Andra bloggar om: , , , , , ,

onsdag 7 mars 2007

Mycket kvar att göra för jämställdheten!


Den åttonde mars är internationella kvinnodagen. En del har hänt, men väldigt väldigt mycket återstår i arbetet för att uppnå ett jämställt samhälle där kvinnor och män får leva med samma frihet, samma demokratiska rättigheter och lika lön för lika arbete.

Roade mig med att plocka några artiklar på temat från den här veckans tidningar. I dagens tidning finns följande att läsa om en kvinna som var föräldraledig:
Under hennes frånvaro anställdes och befordrades den som tagit över hennes arbetsuppgifter. Mindre än en månad innan hon skulle återgå i arbete blev hon sedan uppsagd på grund av arbetsbrist.
Nyheterna 7 mars 2007
Mannen som anställdes och fick ta över hennes arbetsuppgifter är dock kvar idag. Arbetsuppgifterna ingår nu till större del i hans chefstjänst. Jämo utreder om detta handlar om "missgynnande av föräldraledig".

Ur tisdagens tidning finns detta att läsa:
År 1997 anmäldes 392 misshandlar mot kvinnor i länet. 290 stycken av dessa inträffade inomhus och i de alldra flesta anmälningar var offret bekant med gärningsmannen. /.../
Och nu börjar lagen och kvinnofridskränkning ge resultat.
Nyheterna 6 mars 2007
Tyvärr ges ingen jämförande statistik från förra året. Däremot berättas att en allt större andel av anmälningarna leder till åtal tack vare den "nya" lagen om kvinnofridskränkning som kom 1998. Om misshandel mot kvinnor har jag skrivit tidigare.

Måndagens Nyheterna skriver om den Internationella konferensen som arrangeras i Oskarshamn. En av deltagarna är historikern Nina Stuzhinskaya från Vitryssland.
För precis som i många andra länder förväntas kvinnorna att arbeta heltid för låga löner, samtidigt som de bär det fulla ansvaret för hemmet.
Nyheterna 5 mars 2007
Sveriges Radio Kalmar berättar idag att 5,7 procent av vd:arna på företagen i Kalmar län är kvinnor. Det är ingen lysande siffra... Jag är helt övertygad om att kvinnorna är mer kompetenta än så. Hur länge dröjer det innan siffran är uppe på 50 procent?

Hur det ser ut på löneområdet i Sverige skrev jag om höstas. Kvinnor tjänar i genomsnitt femtio tusen kronor mindre än männen varje år under hela livet.

För ett normalt arbetsliv
på fyrtio år innebär det två miljoner kronor mindre än männen i lön. De två miljonerna betyder inte bara att kvinnorna får en usel pension. Pengarna beskär också kvinnornas frihet kraftigt och bidrar till att kvinnan fjättras vid spisen och blöjorna.

Skulle hon dessutom vilja skilja sig från mannen så är hon många gånger dömd till fattigdom med usel lön och osäker anställning som timvikarie. Att hon inte har råd, tid och ork att vara hemma och ta hand om sina barn kommer att vändas mot henne då det kommer att antydas att hon kanske är en dålig mor!

Det finns väldigt mycket kvar att göra innan vi har ett jämställt samhälle. Glöm aldrig detta!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

tisdag 6 mars 2007

Utsläppsrättshandeln ökade utsläppen


Avsikten var att minska utsläppen av koldioxid. Men nu visar det sig att det tyvärr blev tvärtom. Handeln med utsläppsrätter har blivit ett sätt att tjäna pengar.

En utsläppsrätt är priset för att få släppa ut ett ton koldioxid. Handeln är ett alternativ till miljöskatt och gynnar de företag som kan minska sina utsläpp mest. Det finns pengar att spara.

Men det här förutsätter att utsläppskvoterna pressar företagen till att verkligen minska sina utsläpp.
Grundproblemet är att bolagen tilldelats fler utsläppsrätter än vad de sedan gjort av med, vilket gett ett överbud. Effekterna av detta har blivit stora: Den allra största är att företagen inte behövt sänka sina utsläpp - det som systemet skapades för. I stället har de kunnat sälja sina utsläppsrätter som de inte behövt - och som de fick gratis.
Svenska Dagbladet 6 mars 2007
De tio största svenska företagen i systemet har kunnat sälja utsläpprätter för 525 miljoner kronor - utan att de minskat sina egna utsläppp jämfört med tidigare.

Tanken med systemet är nog god. Men den förutsätter att hela världens företag deltar i systemet. USA valde länge att stå utanför Kyotoprotokollet. Europa valde att anpassa sig, men att lägga ribban väldigt lågt. Det finns ett begränsat antal ton i systemet, men tyvärr alldeles för många ton i förhållande till dagens behov.

Utsläppsrätterna kostade 29,45 euro
när de var som dyrast. Men eftersom det finns ett överskott på outnyttjade utsläppsrätter reas de nu ut för 1 euro per ton.

Inför 2008 ska nya kvoter bestämmas. Då måste systemets "barnsjukdomar" rättas till och kvoterna anpassas efter verkligheten. Systemet gynnar också den rika världen, medan den fattiga och outvecklade får betala dyrt för sina utsläpp. Kanske systemet kan viktas mot bnp eller något liknande för att ge handikapp till fattiga länder? Eller kanske u-landsbiståndet kan bestå av den rika världens utsläppsrätter? Jag vet inte.

Vi måste sätta press på kapitalet så att de minskar utsläppen. Idag smörjer aktieägarna kråset på bekostnad av miljön. Dagens generösa utsläppsrätter har gjort aktieägarna fetare. Det är dags att tvinga dem att minska utsläppen!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Bums och korvarna - återkomsten


Så kan vi då åter läsa om Bums i tidningen. För ett år sedan var det Bums själv som uppmärksammade det stora i-landsproblemet. Även om hans matte den här gången hävdar att hon själv "gick ut i tidningen" så talar hon alltjämt genom sin hund.

Det lär ligga "bajshögar på ett flertal ställen" enligt Bums anonyma matte. Har man inga problem så skapar man sig.

För övrigt så tycker jag synd om Bums. Jag tvivlar fortfarande på att hundar lider av att andra hundars avföring ligger kvar. Vanliga hundar brukar vara oförskämt förtjusta i allt som är snuskigt. Bums matte får gärna vara anonym, men hon ska fasiken inte använda Bums för att föra fram sina egna åsikter.

Andra bloggar om: , , ,

söndag 4 mars 2007

En söndag i Småland med vårkänslor


Stillar samvetet. Inbillar mig att jag mår bra av en promenad ibland och så finns det en chans att man kan vinna en handduk om man fyller i en lapp. Hittills har jag aldrig vunnit, det brukar inte bli så många lappar med mitt namn på i lådan...


Sju grader. Skidspåren i Småland ansattes å det allvarligaste av solens strålar denna Vasaloppsdag. Termometern i mitt fönster mot norr, med den ständigt återkommande röda lampan, var uppe och snuddade på 7,0 plusgrader vid tvåtiden i eftermiddags.


Återkommande vy. Här har jag varit med kameran tidigare. Några av bilderna från denna plats vid olika årstider kan ni se här.

Jag tycker det är roligt med bilder som visar samma vy vid exempelvis olika årstider. Eller hur ett föremål tillåts förfalla samtidigt som det dokumenteras. Men det är hela tiden långsiktiga projekt. Det gäller att hitta rätt idé. När det gäller just den här vyn så är jag nöjd.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Mulen besvikelse


Det var inget fel på förberedelserna. Klockan 22.34 tog jag bilden här ovan i brist på annat. Jag befann mig i mörkret ute på landet, hade stativ med och hade tiderna klara för mig.

Molnen låg täta. Hela eftermiddagen gick jag och hoppades att molnen skulle lätta. Skymningen föll men ingen måne syntes till. Vid åttatiden blev jag desperat och körde nån mil i olika vädersträck för att möjligen hitta en lucka. Men icke!

Så tyvärr blir det till att vänta till 21 februari 2008 innan jag själv får så här fina bilder av den röda månen.

Jag är besviken. Vid jul tog jag den här bilden och det hade varit kul att få en röd måne också. Och som ett hån vaknade jag vid halv åtta idag med en strålande sol och klarblå himmel
:-( Tröstar med Vasaloppet.

Andra bloggar om: , , ,