onsdag 28 februari 2007

I Mönsterås erbjuds både det ena och det andra


"Tag tre betala för två" står det vid bilden på en sexig damrumpa. Och jag undrar vad det är som jag ska "få ta"...?

"Den med lägsta pris på köpet" står det dessutom. Jag trodde sånt var olagligt. Men visst, betala med kort, dra kortet i springan, sen är det bara att ta tre på raken...

Kanske dags att förtydliga reklamen lite. Eller?

Andra bloggar om: , , ,

tisdag 27 februari 2007

Några tankar om ansvarsutredningen


Utan att ha studerat Ansvarskommitténs slutrapport närmare så känner jag ändå ett behov av att skriva några rader på temat. Det finns flera saker att fundera över inför framtidens regionindelning.

Under hela min levnad har det diskuterats hur framtidens gränser ska se ut. Många myndigheter och företag har redan idag delat in sin organisation på helt andra sätt än lanstingen och länen.

Om jag förstått det rätt så lägger sig inte Ansvarskommittén alls i gränsdragningen. Man menar att förslag till geografiska gränser ska komma underifrån. Däremot funderar man över ansvarsfördelningen.

Den avancerade sjukvården och kollektivtrafiken är förmodligen de två största verksamheterna som inte ryms inom den nuvarande länsindelningen. Där krävs en regionutvidgning.

Den moderna sjukvården är så pass avancerad att sjukhusen tvingats nischa sig inom olika specialitéer. Det krävs flera olika sjukhus för att kunna erbjuda en komplett sjukvård för alla invånare.

Arbetspendlingen har ökat. Många studenter pendlar till universitet och högskolor som kanske ligger på andra sidan länsgränsen. Olika biljettsystem i olika län försvårar dagens pendling.

Men hur går det med demokratin
om vi får större regioner? Representationen kommer att bli lidande.

Idag finns också områden som ligger på kommunal nivå som kanske borde ligga på regionnivå. Exempelvis gymnasieskolan blir en allt dyrare angelägenhet för mindre kommuner som gränsar till större utbidlningsorter.

I Mönsterås kommun lyckas gymnasieskolan endast locka hälften av ungdomarna. Eleverna söker sig hellre till Kalmar som är en större centralort. Varje elev som väljer att plugga i en annan kommun kostar oss i Mönsterås hundra tusen kronor.

Alla gymnasieskolor
bör kunna erbjuda ett standardutbud med de nationella programmen. Större gymnasieskolor kan därutöver erbjuda nischade program. Det går att se paralleller med sjukvården. Därför kanske huvudmannaskapet för gymnasieskolan ska ligga på regionnivå?

Nåja några funderingar
nedtecknade i hast efter en lång intensiv dag med politiskt arbete. Ansvarsutredningen kommer att vara en stor och viktig fråga under de närmaste åren. I morgon väntar åter vardagen i skolan.

Andra bloggar om: , , , , , ,

söndag 25 februari 2007

Kristdemokraterna i Högsby mot miljön


Växthuseffekt. Kristdemokraterna i Högsby verkar ha missat omgivningens debatt om miljö och global uppvärmning. Nu lägger de ett förslag om uppvärmda trottoarer.

Västvärlden har de senaste åren börjat upptäcka att utsläpp av vattenånga, koldioxid och andra växthusgaser höjer jordens medeltemperatur.

Samtidigt som vi diskuterar
hur vi ska kunna minska energiförbrukningen så kommer Kristdemokraterna i Högsby med ett förslag för att höja elanvändandet. De föreslår att trottoaren i Högsby värms upp vintertid. Det skulle innebära besparingar för snörörjning, sandning och saltning.
Kostnader och lidande för halkolyckor råder man också bot på.
Kristdemokraterna citerade i Nyheterna
En uppvärmd trottoar slukar massor med energi. Betydligt mer än vad som går åt för en traktor att skrapa bort snön efter varje snöfall, traktorn kör ju ändå på gatan intill och på de andra gångbanorna i centrum.

Och vad är det som säger att halkolyckorna skulle minska? Eftersom kristdemokraterna hävdar att man skulle spara pengar på att slippa sanda så tolkar jag det som att man sandar idag och då är risken minimerad för halkolyckor. Därför finns inga garantier att halkolyckorna skulle minska.

Det här låter som ett i-landsproblem. Kostnaderna för inköp av värmeslingor och att gräva ner dem blir gigantiska mot att hälla på lite sand när det är halt. Energiåtgången kan aldrig någonsin mäta sig med vinsten.

Dessutom tror jag att andra problem uppstår med exempelvis fåglar och möss, ökad halka runt trottoaren och vid snöfall, samt risk för snöras och istappar från omgivande hustak. Förslaget är helt enkelt inte genomtänkt. Det andas naivitet och storstadskomplex och handlar mest bara om att elda för kråkorna!

Andra bloggar om: , , , , , ,

lördag 24 februari 2007

Havslätts camping fryser


Minigolf i Havslätt. Nej, nu är det tomt och öde på minigolfbanan vid Havslätts camping. Det blåser ruskigt kalla ryssvindar rakt in i viken, en vind som tuggar sig igenom alla kläder och hotfullt skriker att här ska man inte vara på vintern. Ute vid horisonten höjer sig Blå Jungfrun ur ett oroligt Kalmarsund.


Mytomspunnen. Idag gör den skäl för namnet, Blå Jungfrun, granitön mitt i Kalmarsund varifrån häxorna sägs komma på skärtorsdagen. Hägringen får Jungfrun att sträcka på sig lite extra denna gråkalla ruskiga dag.


Glassbrygga. Idag är det ingen som lagt till här för att köpa glass och kanske spela lite minigolf vid Havslätts camping. Märkvärdigt att tänka sig att om fyra månader så finns här massor med turister i shorts och bikini och de saltstänkta vindarna är förföriskt ljumma.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Isen ligger runt Figeholm


Figeholmsviken istäckt. Igår var jag och tittade till gamla Figeholm - den ort där jag är uppvuxen och som jag engagerat mig i. Isen ligger kompakt inne i den skyddade viken.

Bortom Äspö sten - stenen som den röda pricken står på - är några på en skridskoutflykt. Sommartid är här en livlig trafik med fritidsseglare.


Bojarna har slutat guppa. Öde ligger bojarna längs Gamla Kajens södra sida i isen och väntar på att sommaren ska komma. I bakgrunden syns Äspöbron. Häromåret byggdes en ny bro ut till den lilla holmen som ligger utanför Figeholm. Här ute bodde det förr i tiden mest fiskare och några skutskeppare.


Hamnmagasinet i Figeholm. Den röda byggnaden till höger uppfördes i mitten av 1800-talet. Det användes som magasin för hamnen under nästan ett sekel. Sedan tjugo år fungerar det som sjöfartsmuseum och visar Figeholms livliga epok som sjöfartsort. Runt förra sekelskiftet hade 36 segelfartyg Figeholm som hemmahamn. Vintertid var många av skutorna upplagda inne i viken. Den enda kvarvarande Figeholmsskutan är Constantia som finns i Stockholm.

Numer är det bara fritidsbåtar
som kommer till Figeholm. Figeholms Båtklubb huserar i det gamla hamnkontoret som syns till vänster om Hamnmagasinet vid Gamla Kajens norra sida.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag 23 februari 2007

Malliga DN tappar flest läsare


Tidningsläsningen är på tillbakagång förmedlar Ekot idag från Tidningsstatistik AB. Totalt minskade upplagan förra året med 1,8 procent.

Dagens Nyheter är den tidning som tappat mest. Nedgången är hela 15.500 exemplar varje dag. En av dem är jag som efter tjugo år med DN fick nog.

Jag började läsa DN när jag flyttade hemifrån 1987. Det var en spännande tjock tidning. Det var mäktigt att de hade egna korrespondenter runt om i hela världen. Det borgade på nåt sätt för oberoendet. Så är det inte idag. Åsikterna har kommit in på redaktionssidorna.

Malliga DN förnekar sig dock inte
. Där deppar de inte för upplagetappet, utan i stället firar man den ekonomiska vinsten. Allt medan det snöar in i näsan. "Malliga DN" lär ha myntats av folket på Svenskan. Efter att jag kände igen vissa tendenser i stadshuset i Oskarshamn så myntade jag om uttrycket till "Malliga Oskarshamn" och använde frasen framgångsrikt 2001-2002.

Jag testade Svenska Dagbladet häromåret. Och sedan i höstas så är Svenskan huvudorganet varje morgon tillsammans med lokala Nyheterna.

Dagstidningarna kompletterar jag med en bunt veckotidningar som Syndikalisternas Arbetaren, Socialistiska partiets Internationalen, vänsterns tidning Flamman och den oberoende Göteborgs Fria Tidning som många gånger uppmärksammar nyheter som de stora fullständigt missat eller ignorerat.

Och den bästa tidningen har jag sparat till sist. Det är Kommunistiska partiets tidning Proletären. Den är klart mest uppkäftig och perfekt att ta fram de dagar man kan känna sig lite velig.

Malliga DN må gå med vinst och ha ny chefredaktör. Men jag saknar dem inte. De ha fått mina chanser och missbrukat mitt förtroende. 15.500 prenumeranter är fler personer än vad som bor i hela Mönsterås kommun. Det måste svida.

Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag 22 februari 2007

Polisen: Är det verkligen bråttom?


Den som någon gång sett den amerikanska polisdokumentären Cops kan inte annat än förundras över hur polisen där på kort tid kan mobilisera stora resurser för att kasta sig över de misstänkta och sätta handfängsel på dem.

Skillnaden mot hur det var i Färjestaden på Öland i måndags eftermiddag kan knappast bli större. Den 21-årig sonen upptäckte två inbrottstjuvar som rotade omkring inne i familjens villa. Han lyckades hålla fast en av inbrottstjuvarna.

När killen andfådd och skärrad ringde polisen frågade de om det var bråttom. Det tar en kvart att åka från Kalmar över bron till Färjestaden. Men polisen dök inte upp förrän dagen efter.
Man har gjort bedömningen att tjuvarna försvinner och att det då blir ett så kallat prio två-fall. Polisen måste bedöma vilken skillnad det gör om jag skickar en bil just nu. Bedömningen i den här situationen är att det inte gör någon skillnad.
Polisens informationschef Ulf Karlsson i ölandsbladet
När jag läser sånt här så blir jag förbannad och undrar vad vi har för samhälle egentligen. Var finns tryggheten? Det här är fullständigt oacceptabelt.

Jag tror att alla riksdagspartier
inför valet lovade fler poliser. Borgarna brukar vara de främsta poliskramarna. Nu har de all möjlighet att öka tryggheten. Men samtidigt undrar jag över om det verkligen behövs fler poliser?

När polisen inte själva kan bedöma huruvida ett pågående inbrott är bråttom eller inte, hur kan vi då veta att de själva kan bedöma hur resurserna ska användas? I Kalmar län finns 1,5 poliser per tusen invånare. Det innebär att det borde finnas massor med poliser som skulle kunna vara i Färjestaden på kort tid en måndagseftermiddag. Förutsatt att larmet inte kommer under eftermiddagsfikat, eller?

Andra bloggar om: , , , , , ,

onsdag 21 februari 2007

Lysande idé från Australien


Nu kommer en konkret åtgärd från Australien på hur man kan minska energiförbrukningen och i förlängningen minska utsläppen av växthusgaser. Det handlar om att förbjuda gamla glödlampor.

Inom tre år ska alla gamla energislukande glödlampor försvinna bort och enbart lågenergilampor finnas tillgängliga. En lågenergilampa lyser 111 timmar på en kilowattimme, medan en vanlig glödlampa enbart lyser 25 timmar.

Kalifornien var först ut med ett liknande beslut där stoppdatum är satt till 2012. Nu kommer Australien med slutdatum 2010. Men från Sverige finns inga sådana planer. Det är synd för det här är något konkret som vi skulle ha råd med!

Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag 20 februari 2007

Unkna könsroller pryder omslaget till villan


Nya numret av tidningen Vi i villa pryds på omslaget av unkna gamla könsroller. En man sitter behagligt i en soffa med en laptop framför sig där skärmen pryds av mycket viktiga saker. Uppassaren är naturligtvis en kvinna, på väg in med en kaffebricka i famnen.

På webben försöker man putsa till det hela. Där har man placerat en kvinna i soffan med en laptop. Hon ser glad ut och sitter säkert och chattar eller gör nåt annat oviktigt. Nån uppassare syns inte till.

Andra bloggar om: , , , , ,

Upp- och nedvänd skola i Mönsterås


Nu kommer ännu en larmrapport om situationen i en av Mönsterås kommuns skolor. Den här gången är det Krungårdsskolan i Blomstermåla som sätts i fokus.

Ska man lita till tidningsartiklarna senaste veckorna så är skolan upp och ner i Mönsterås kommun. Stora sociala bekymmer bidrar till att arbetssituationen på skolorna är ohållbar. Det hela går ut över kunskapsinhämtningen.

Det trista med tidningartiklarna är att barnen skuldbeläggs. Det är eleverna som kränker lärarna och det är eleverna som inte når upp till kunskapskraven. Jag anser att det är tvärtom. Skolan och föräldrarna har inte förmått lära eleverna respekt och det hela går ut över inlärningssituationen som inte är tillfredsställande. Och orsaken till att skolan misslyckats är besparingar och resursbrist. Samhället har förändrats och skolan har inte förmått hänga med.

Lösningen är enkel men dyr, det handlar om mer resurser. Och det är bråttom. Främst handlar det om fler vuxna i skolan. Själv sitter jag och grubblar över insatser med frukost, mellanmål och daglig fysisk aktivitet i skolan. Faktorer som inte får glömmas bort.

Särskilt i Mönsterås kommun där nästan hälften av eleverna har skolskjuts och många gånger behöver gå upp väldigt tidigt för att ta sig till skolan så blir frukosten lidande. Det förbättrar inte elevernas välmående. Trötthet och hunger gör oss lättretliga. (Själv brukar jag för övrigt skriva de elakaste texterna före frukost.)

Jag sitter själv i barn- och utbildningsnämnden
. Vi får larmrapporter från skolan. Men som politiker är vi lekmän och vet inte alltid vad som behövs. Själv är jag också lärare och som sådan är jag övertygad om att grundproblemet är för få vuxna i skolan. Särskilt finns för få kuratorer, skolsköterskor och skolpsykologer. Vi har också för stora elevgrupper i förhållande till hur undervisningen enligt läroplanen ska bedrivas.

Andra bloggar om: , ,

måndag 19 februari 2007

Stackars fattiga politiker i Kalmar län


Politikerna i Kalmar län har sämst arvoden i hela landet. Det är en av huvudrubrikerna i tidningen Östran/Nyheterna idag (tyvärr finns inte artikeln på webben). Kanske det är dags att ordna soppkök i kommunhusen och i landstinghuset för att mildra misären?

Alltså vem bestämde att detta skulle bli en nyhet? Varför skulle just politikerna lyftas fram? Över huvud taget så ligger Kalmar län risigt till i lönestatistiken, det gäller naturligtvis även politikerna. Därför vore det bätte att uppmärksamma undersköterskor och barnskötare som inte bara har riktigt usla skitlöner utan dessutom är hänvisade till vikariat eftersom politikerna inte vill fastanställa dem.

Det skulle vara intressant att veta vem som ligger bakom artikeln om de stackars fattiga politikerna. Två personer intervjuas i artikeln - dels ordföranden i landstingsstyrelsen och dels Mörbylångas kommunalråd. De är naturligtvis politiskt korrekta i sina uttalanden. Men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det snart dyker upp förslag om höjda arvoden med motiveringen att Kalmar län generellt ligger för lågt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag 16 februari 2007

Sportlov för en skola som inte räcker till


Idag börjar sportlovet här i södra Sverige. Det blir ett efterlängtat avbrott i en tung vardag för oss som arbetar inom skolan.

Jag vet inte hur många gånger och i hur många olika lärarrum som jag hört samma frustration bland lärarna under de senaste åren. Ungdomarna har ingen respekt för vuxenvärlden och kunskapsnivån har försämrats - och det är riktigt och inget som vi ska blunda för.

Den borgerliga regeringen
vill återinföra rottingen i skolan. Betyg i ordning och uppförande och avstängning för elever som inte sköter sig. Men med dessa krav menar jag att regeringen missat att samhället förändrats. Dessa metoder kanske fungerade för trettio eller fyrtio år sedan. Men inte idag.

Samhället ser inte längre ut som det gjorde senast det var tillåtet för lärarna att använda pekpinnen till annat än att peka med. Men skolan har inte fått resurser för att kunna hänga med i denna förändring.

Invandringen har ökat. Familjebilden har förändrats. Undervisningen har förändrats. Mediesamhället har fått en väldigt mycket större roll som normgivare - inte alltid med lyckade normer. Föräldrarna arbetar i högre grad och finns inte som en trygg bas i hemmet, utan barnen får klara sig själva.

Allt detta har bidragit till att skolan fått en mycket större utmaning och ett större ansvar - bland annat med socialt arbete. Personaltätheten inom skolan har blivit större - men långt ifrån tillräcklig för att kunna hantera alla nya uppgifter.

Lärarkåren ägnar en väldigt stor del av tiden i klassrummet till att diskutera normer med elever och utreda det som hänt på rasterna. Och när eleverna gått hem handlar det om att författa åtgärdsprogram, ringa föräldrar och sitta på elevvårdskonferenser.

Eleverna och lärarna mår allt sämre
. Eleverna och lärarna är frustrerade. Politikerna ser att det inte fungerar i skolan och tror att hårdare regler ska lösa bekymret. Mer fel kan det inte bli.

Det som behövs är mer personal. Skolan måste också ta över de uppgifter som föräldrarna inte kan eller hinner med. Det kan handla om att servera frukost och att hjälpa till med läxläsningen.

Vi har inte råd att låta den här generationen förlora
. Det kommer i så fall att bli väldigt dyrt med arbetslöshet, socialbidrag, kriminalitet och missbruk och uteblivna skatteintäkter. Det är en mycket ond cirkel som måste brytas nu! Ju längre vi väntar desto dyrare blir det!

Andra bloggar om: , , , ,

Istid på Svinö i Kalmarsund


Dimman tätnar. Fredag eftermiddag och dimman tätnar och gömmer Ölandsbron allt mer. Här under början av bron ligger Svinö som är täckt av snö. Längs strandkanten har isen flyttat på snön och en issörja guppar i vattnet. Här kan man bada - med fördel sommartid...


Snödrivor på Svinö. Snön från Kalmars gator fraktas ut till Svinö där det tippas i stora högar under bron. Den här vintern har inte högarna hunnit bli särskilt stora.

Fler bilder från Svinö hittar du här.

Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag 12 februari 2007

Hamnmagasinets Vänner visade bilder


På söndagskvällen samlades ett drygt 50-tal figeholmare i Höganäslokalen för att titta på gamla bilder från Figeholm. Det var museiföreningen Hamnmagasinets Vänner som arrangerade visningen.

I dagarna är det 25 år sedan Anders Berg, Bertil Hultenius, Karl-Arne Johansson och Sven Schuer satte upp sina affischer med rubriken Rädda Hamnmagasinet. Resultatet blev att en förening bildades under namnet Hamnmagasinets Vänner. Efter fem års arbete slogs portarna upp till Figeholms sjöfartsmuseum 1987.

Vid bildvisningen på söndagen uppvaktades fotografen Bo Sage av Hamnmagasinets ordförande Anders Berg med en blomma (Bo till vänster på bilden). Bo och hans pappa Herman har dokumenterat Figeholm i bild ända sedan 1910-talet.

Sedan Bo gick i pension för tio år sedan har allt fler av bilderna i hans samling överlämnats till Hamnmagasinets Vänner som samlar på bilderna från Figeholm. Idag finns över tvåtusen bilder från Figeholm i samlingarna. Många av dem har Bo Sage fotograferat. Efter pensioneringen har han fortsatt att framkalla bilder - helt ideellt. Bilderna kan idag beskådas i samlingarna på Figeholms bibliotek.

På söndagskvällen genomfördes också Hamnmagasinets Vänners årsmöte. Själv blev jag omvald som sekreterare, ett uppdrag som jag haft sedan 1998. På webbtidningen Figeholmsposten kan du se en massa bilder från Figeholm. Klicka på Kultur så hittar du en massa länkar till artiklar om Figeholm.

Andra bloggar om: , , , , ,

25 års nedmontering av skolan i Mönsterås


Nu kommer larmrapporter om att sjundeklassarna inte kan läsa i Mönsterås. I våras slogs återigen nya rekord i antalet elever som inte får betyg när de slutar nian.

Det här är resultatet av 25 år med centerpartistiskt styre i Mönsterås. En systematisk besparing inom skolan har genomförts. Centerpartiet har monterat ner skolan och i stället prioriterat näringslivet, och det har ju gått bra, eller?

Det här har särskilt drabbat pucklarna i elevkullarna. En sådan puckel med största antalet elever går just nu i nionde klass. Under hela deras skolgång så har resurserna varit underdimensionerade för dem.
Jag tror dock att neddragningar av personal på 1990-talet är en stor orsak, liksom experiment med olika pedagogiker.
Rektor Peo Fahlström till Barometern
Nu är jag inne på mitt femte år i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås. Varje gång det kommit nya larmrapporter så har de avfärdats på olika sätt.

För två år sedan genomfördes en omorganisation där man minskade ner antalet rektorer. Idag är de kvarvarande rektorerna kraftigt överbelastade vilket knappast förbättrar situationen. Rektorerna ska ju vara pedagogiska ledare för hela verksamheten. Men om de hela tiden måste ägna sin tid åt personalfrågor och elevvårdsärenden så blir det inte mycket kvar för pedagogiken.

Under våren genomförs en utvärdering av skolledningsorganisationen. Förhoppningsvis kommer den att peka på konkreta brister som kan åtgärdas. För ett år sedan genomförde skolverket en inspektion i Mönsterås. Den visade på många brister. Brister som nu bearbetas.

Men de årskullarna som nu går på högstadiet är knappast behjälpta av de insatser som nu genomförs. Det är en generation som centermajoriteten i Mönsterås misslyckats med. Det kan bli dyrt i framtiden.

Andra bloggar om: , , , ,

söndag 11 februari 2007

Tystnadens kultur breder ut sig i Nybro


En förhärskande tystnad breder ut sig i Nybro. Den kommunala förvaltningen tycks vara präglad av en kultur som gynnar den tyste. Den som är inställsam premieras, medan den som värnar invånarnas kvalité stigmatiseras som bråkstake.

Mellancheferna i Nybro är skitskraja för att just deras verksamhet ska få offentlig kritik. I sin iver att klättra på karriärstegen och få fasaden att skina blank så skrämmer de personalen till tystnad genom propåer som direkt strider mot grundlagen.

För att korthuset inte fullständigt ska falla ihop så tvingas Markus Lund, kommunalråd i Nybro, dementera det alla vet, nämligen att kejsaren är naken. Medan cheferna dunkar varandra i ryggen så stiger frustrationen bland personalen. Verksamheterna går på knäna och jag har hört skrämmande berättelser från exempelvis skolan.

Det är dags att personalen gör uppror! Tillsammans kan ni smida ert verktyg som vapen. Låt inte förtryckarna fortsätta, använd er yrkesstolthet, gör revolution och avsätt dem. Ni har medborgarna på er sida! Med samlad vilja, ryggrad och stolthet kommer ni att segra!

Andra bloggar om: , , , , ,

Vinter vid jordkällaren


Månne är den på väg att bli den mest avbildade jordkällaren. Jag gillar samma vy vid olika årstider, olika tider på dygnet och olika väderlek.

Eftersom jag fotograferar mycket mer än vad jag vill publicera på den här bloggen så hänvisas till min sida Lunchpaus för fler bilder.

Andra bloggar om: , ,

lördag 10 februari 2007

Farliga isprojektiler lurar under stuprören


Nu ligger snön tung på taken och under soliga dagar när temperaturen stiger över noll så smälter snön. Från det uppvärmda taket droppar vattnet ut i den kyliga vinterluften där det bildas långa och vackra istappar.

Det är Farliga istappar om man inte är med och städar bort dem. Risken för att få en istapp eller ett snöflak på sig kommer vi att få leva med
så länge vintern håller i sig. Det är bara att hoppas att fastighetsägarna är handlingskraftiga och rensar bort tapparna.

I Kalmar hittade jag den här fastighetsskötaren som hade satt ihop ett plaströr som lätt kunde förlängas. I änden av röret stoppade han i kvasten och sedan var det bara att rensa längs stuprännorna. På några sekunder plockade han sedan ihop sin istappsrensare till ett smidigt paket att ta med i bilen till nästa hustak.

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag 8 februari 2007

Studsmattan är en farlig folkrörelse


Det är farligare att skicka ut barnen på studsmattan, än att sätta dem på en cykel och låta dem vara ute i trafiken. Det berättar Svenska Dagbladet idag. Det kanske inte är så förvånande.

Bilden är hämtad
från Eniros Flygfoto och visar ett vanligt villakvarter där studsmattorna är hur vanliga som helst och trängs bland rhododendron och hibiscus och garage och bilar och pooler.

Om det nu är så att farorna med hoppandet kommer att bidra till att mattorna blir en fluga som snart försvinner från satelliternas linser så får vi hoppas att folklivsforskarna dokumenterat trenden ordentligt. Annars kommer aldrig framtidens människor att förstå dessa blå prickar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Saltbil på riksväg 34 vid Sandbäckshult


Riksväg 34 kl 15.43. En saltbil sprider sin läskeblask över vägen.

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 7 februari 2007

Kalmar i vinterskrud


Storgatan kl 19.57. Här vid Kalmars mesta mötesplats är det inte så många människor i rörelse under kvällarna. Hörnet Storgatan-Kaggensgatan. Till höger kan man skymta Gerdas skylt. Gerdas Te och Kaffehandel är en institution värd ett besök.


Larmtorget kl 20.06. Kameran verkar ha ett stort ljusinsläpp. Utan stativ och bilderna blir ju hyggligt bra i alla fall. I bakgrunden skymtar gamla vattentornet. Till vänster en slipsnisse som vinglar ut från en av Kalmars krogar. After-work?


Ölandsgatan kl 20.09. Snösvängen var tämligen osynlig inne i Kalmar. Däremot på E22 mötte jag och låg bakom sammanlagt ett tiotal plogbilar som höll vägen farbar. Stundvis kändes det som att köra på kullersten.

Och snön bara fortsätter att vräka ner. Just nu, vid pass 21.48 så är det väldigt tätt snöfall i Blomstermåla.

Andra bloggar om: , , , ,

tisdag 6 februari 2007

Tobaksfri kiosk är ett smart pr-trick


En kioskägare i Nybro kommer att upphöra med att sälja tobaksprodukter. Det tycker jag är väldigt bra. Tobak är ett giftigt ämne som inte bara gör människor sjuka, utan också bidrar till att göra människor beroende.

Samtidigt så tror jag att det här är ett smart pr-trick. Kioskägaren har naturligtvis funderat över de ekonomiska konsekvenserna. Jag tror att det här kommer att gynna honom i längden. Att han så tydligt markerar mot tobaksindustrin kommer att locka nya kunder till honom.

Vi kan se precis samma fenomen bland ekologiska varor. Butiker som profilerar sig på KRAV-märkta produkter eller närproducerat appellerar medvetna kunder som vill ta eget ansvar. Det är likadant med miljöfordon som nu börjar få genomslag. Därför tror jag (och hoppas) att den här kioskägaren kommer att få fler som följer efter!

Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag 5 februari 2007

En ny portion med vinterkänsla


Svandansen. Nja så mycket dans är det kanske inte. Men svanarna är väldigt sällskapliga. Kanske skulle ta med dem in i lägenheten, det finns ju andra som har svanar inneboende.


Kalmarsund i snömolnen. Från Oskarshamn är horisontlinjen ren. Snömolnen turades om att byta av varandra under eftermiddagen i Småland.

Andra bloggar om: , , ,

söndag 4 februari 2007

Profitjakt riskerar kraftverkens säkerhet


Kärnkraften verkar vara en het potatis dessa dagar. Den svenska pressen agerar i flock och just nu är det kärnkraftsverken och dess personal som är måltavla för det så kallade drevet.

Fylla, tillbud, incidenter, snabbstopp och avfall. Det började i somras med det allvarliga tillbud som först bagatelliserades men som orsakade ett halvårs stopp.

Tekniken och den mänskliga faktorn är de direkt inblandade. Men det grundläggande problemet med svensk kärnkraft är att kraftverken är konkurrensutsatta och ska generera vinst. Det kan aldrig bli bra! Vattenfall och EON gör storvinster. Profitjakten gör elbolagen lika ointresserade av att underhålla kärnkraftsverken som att säkerställa elleveranserna till människor i glesbygd.

Jag är naturvetare och tror på forskning. Därför ser jag gärna att det forskas kring framtida energikällor. Det är en forskning som varit kraftigt eftersatt. Kärnkraften har tuffat på och kraftbolagen har förlängt kraftverkens livslängd genom moderniseringar. Men samtidigt som effekten höjts så borde också forskning kring alternativa energikällor fått del av kraftbolagens resurser.

Kärnkraften kommer sannolikt att finnas kvar som en dominerande energiproducent under minst ett decennium ytterligare i Sverige. För att öka kvalitén och säkerheten bör staten gå in som ensam ägare. Dessutom måste kraven på avkastning genast upphöra.

Idag värderas gåslevern på aktieägarnas tallrikar högre än säkerheten i kärnkraftsverken. Säkerheten är just det argument som brukar lyftas fram när kärnkraftens vara debatteras. Sätts den ur spel finns inget kvar!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Vårstämning i Småland


Jordkällaren. I höstas hade jag en bild då landskapet ännu inte blivit genomskinligt.


Katt på vandring. Det var riktigt vårväder idag. Men förhoppningsvis så blir det lite vinter till här i söder.


Musvarning. När det töar och dofterna frigörs så passar det bra att sitta och vakta. Har man tur så kommer det en mus nere på åkern.

Andra bloggar om: , , , , , ,

lördag 3 februari 2007

Kristdemokrat, homofob och bög låter tungt


Nog för att jag förstått att kristdemokrater har det lite svårt med homosexualiteten. Men att det var så illa att man måste rabbla upp hela romaner med bortförklaringar efter att ha blivit påkommen med att suga av en gubbe i ett badhus låter jobbigt. Varför inte bara "komma ut" och lämna de högfärdiga homofoberna i det utdöende moralkakepartiet?

Han skulle bara titta på en skada på den andres penis, skriver Aftonbladet... Fast den andre hävdar att han inte hade nån skada på penisen. Åklagaren menar att det handlade om oralsex på allmän plats. Bilden har jag arrangerat, den är tänkt att ge nya uppslag till bortförklaringar...

Andra bloggar om: , , , ,

Kristdemokraterna har svårt för miljön


Kristdemokraterna och miljön. I somras så fläskade kristdemokraterna i valrörelsen på med sänkt bensinskatt. Och i nästa andetag ville man ha högre miljöskatter.

Nu ett drygt halvår senare, när valrörelsen är i hamn, och hela omgivningen pratar om klimatförändring så vaknar syndaren. Sent ska kristdemokraten vakna, som talesättet lyder.

Jag kan inte låta bli att fundera över om inte det här är ytterligare ett tecken på kristdemokraternas sekularisering. När Gudstron inte längre räcker till för att hålla klimatförändringar i schack så måste det till lite profana verktyg. Och det är där som miljöskatterna kommer in i bilden.

Snart kanske till och med kristdemokraterna börjar kräva fler daghemsplatser och vurma för homoäktenskap, vem vet!? Sent ska syndaren vakna!

Andra bloggar om: , , , ,

fredag 2 februari 2007

Kalmarsundsparken och Grimskär


Fredag kl 12.32. Det blåser friskt över Kalmarsund. Här nedanför slottet är det många som badar på sommaren. Nu ser det inte så inbjudande ut. Öland syns i bakgrunden.

Andra bloggar om: , , , , , ,