fredag 29 september 2006

Skolverket kritiserar Mönsterås skolor


Särskilt stöd ges inte till samtliga elever som har svårigheter i skolarbetet, anmärker Skolverket, efter vårens inspektion av skolorna i Mönsterås kommun. Påpekandet går igen på sju av kommunens åtta grundskolor.

Och den anmärkningen är intressant. Skollagen säger att "Särskilt stöd skall ges till elever som har svårigheter i skolarbetet". Mönsterås har dragit ner kraftigt på elevassistenter.

30 procent av våra elever har inte uppnått målen i ett eller flera ämnen när de slutar nionde klass. Det är sämre än riksgenomsnittet.

15 procent av våra elever är inte behöriga att börja på gymnasiet när de slutar nionde klass. Det är sämre än riksgenomsnittet.

Mönsterås kommunfullmäktige har beslutat vilka mål som skolorna i kommunen ska arbeta för. Ett nytt inriktningsmål för det här året är att "Fler elever ska ha grundläggande behörighet till gymnasiet".
Mål att uppnå uttrycker vad eleverna minst skall ha uppnått när de lämnar skolan. Det är skolans och skolhuvudmannens ansvar att eleverna ges möjlighet att uppnå dessa mål.

Läroplanen Lpo 94
Varför bara gå halvvägs när lagen uttrycker något annat? När vi diskuterade budgeten under veckans Barn- och Utbildningsnämnd så frågade jag varför målet inte är att "Alla elever ska ha grundläggande behörighet till gymnasiet"? Jag fick inget riktigt svar.

Jag kommer att tänka på Hasse och Tages sketch om extremcentern, från början av 1970-talet. Var det Hasse och Tage som lyckades fånga centerpartiet eller är det så att centerstyrda Mönsterås kommun inspirerats av sketchen?
Vårt motto har alltid varit lagom. Lagom kamp mot lagom mål. Vi måste få lagom ordning. När nån gjort nåt bra ska de ha lagom med beröm. Vi säger aldrig att det där var jävligt bra, utan det där var rätt bra.

Det behövs betydligt fler barndaghem sägs det. Vi säger: vi behöver en del barndaghem till.

En grönklädd Gösta Ekman i Hasse och Tages sketch
I Mönsterås säger man inte att alla ska nå målen, utan i stället säger man att några fler ska nå målen. Samtidigt säger Skolverket att kommunen inte ger elever med särskilda behov det stöd som eleverna har rätt till.

Senast den 27 december ska kommunen redovisa till Skolverket vilka åtgärder som vidtagits mot bristerna i verksamheten. Jag kommer sannolikt att återkomma till skolfrågorna och Skolverkets inspektionsrapport från Mönsterås kommun.

Homosexuell iranier avvisas till dödsstraff

Sydsvenskan berättar att svenska migrationsdomstolen avslagit en asylansökan från en iransk homosexuell man som misshandlats och våldtagits. Han kommer nu att avvisas till en mycket osäker tillvaro där han riskerar att avrättas!

Sverige har länge avvisat homosexuella till Iran trots att människorättsorganisationer visat på att männen riskerar dödsstraff när de kommer tillbaka. Förra sommaren kom uppgifter till Sverige om två unga homosexuella män som avrättats i Mashhad i Iran. Dessa uppgifter fick Migrationsverket att stoppa avvisningarna av homosexuella från Iran.

Men nu har Migrationsverket alltså återupptagit avvisningspolitiken och tänker åter avvisa homosexuella. Detta trots att man själv refererar till en UD-rapport som berättar att Irans muslimska rätt ”föreskriver grymma straff för homosexuella handlingar. För män gäller dödsstraff vid penetration och piskning vid annan form av sexuell handling.”

Migrationsverket försvarar sig med att UD berättar att de homosexuella kan undgå fara om de lever ”diskret och tillbakadraget”. Tänk om det gällt en politisk flykting och vi försvarat avvisningen med att ”du riskerar inget straff om du håller dig lugn och inte protesterar”.

Sverige legitimerar alltså en teokrati som klart och tydligt bryter mot de mänskliga rättigheterna som försvarar att ingen ska diskrimineras på grund av sin sexualitet. Det är avskyvärt och beklämmande att vi för en sån inhuman asylpolitik.

Till skillnad från Frihet, Fildelning och Feminism och Dyslesbisk så tvivlar jag på att den nya borgerliga regeringen kommer att göra någon förändring. Det är moderaterna och socialdemokraterna ivrigt påhejade av folkpartiet och främlingsfientliga partiet som går i bräschen för denna vidriga politik.

Reinfeldt äter upp människor

Aftonbladet berättar att moderatledaren Fredrik Reinfeldts farfars farfar var kannibal. Det kan ju förklara varför Reinfeldt passar så bra som ledare för ett parti som äter upp låginkomsttagare och serverar dem på faten hos de rika.

Kanske Jonathan Swifts anspråkslösa förslag från 1729 skulle tilltala moderaterna? Swift noterade att de fattiga på Irland hade alldeles för många barn. Hans förslag gick ut på att de irländska barnen borde slaktas och användas som föda för de rika människorna i England. På det sättet skulle man lösa två problem: köttbristen i London och svälten och överbefolkningen på Irland.

torsdag 28 september 2006

Halvfina hägringar

Det ska medges att jag känner ett tomrum efter valrörelsen. Telefonen har tystnat, bland e-posten är nu spammen dominerande. Borgarna har vunnit valet men ännu finns ingen regering bildad.

Då kan man göra som Lasse gör. Man kan ta tjuren vid hornen och förekomma den borgerliga alliansen genom att påminna om de försämringar för vanligt folk som de lovade i valrörelsen.

Men man kan också göra
som Oxelösundskamraten Patrik Renfors; att passa på tillfället och göra en liten kulturell rundvandring i världen. Som av en slump kan man plötsligt höra Rysslands nationalsång med originaltext "stavad" på svenska och därtill bildsatt. Det blir väldigt absurdt och väldigt roligt.

Ett program på teve som passar min sjuka humor helt perfekt är för övrigt Robins som går torsdagkvällar kl 22.30 och som finns att se på webben. Zlatan som nyhetsuppläsare är en höjdare! Här kan du se programmen i helhet.

Centern i Mönsterås blundar för arbetarna

När Mönsterås kommun skulle ge namn åt några nya kvarter fanns ett förslag från en socialdemokratisk ledamot om att döpa kvarteren till Hammaren, Skäran och Lien, berättar Barometern. Tre redskap som använts av arbetare i alla länder under många år. Men det gillades inte av centermajoriteten.
Jag hajade till när jag såg byggnadsnämndens protokoll, men när frågan kom upp blev det aldrig någon diskussion utan vi var helt överens om att anta det förslag som tjänstemännen tagit fram.
Centerpartistiske kommunalrådet Roland Åkesson
Den kommunala tjänstemannens förslag gav kvarteren i stället namnen Skattegården, Frälsegården och Krongården.

En frälsegård var skattebefriad och ägdes av adeln. En skattegård var en privatägd gård som man betalade skatt för. Kronogårdar var gårdar som tidigare ägts av försvaret men som sålts. Knappast gårdar som vanliga arbetare kunde köpa. Utan i stället tvärtom namn som symboliserar hur klassamhället såg ut, där arbetarna skulle veta sin plats och där de rika kunde fortsätta bedriva sitt förtryck mot miljoner av fattiga.

Centern hyllar alltså hellre detta förtryck än att hedra arbetarna genom att döpa kvarteren efter några av de vanligaste verktygen.

onsdag 27 september 2006

Ett varv till om fingret

Hittade en blogg som tog upp Lasse Ohlys finger i TV4:s morgonsoffa förra veckan på ett nytt sätt. Fredrik Jeppesen noterar att uppståndelsen är mycket större runt fingrar som visas på skolorna än fingrar i teve. Då ropas på betyg i ordning och uppförande. Han föreslår att ett betyg i ordning och uppförande även införs för politiker och att dessa betyg sedan finns offentligt tillgängiga så att staten kan kontrollera att människor uppför sig på det sätt som staten förespråkat.

Varför kommer jag osökt att tänka på den senaste tidens kulturdebatt om en litteraturkanon?

tisdag 26 september 2006

Klappjakten har börjat

Redan innan valet var Försäkringskassans chef ute och gjorde ett politiskt inlägg som ligger helt i den borgerliga alliansens smak. Svenska folket fuskar till sig bidrag!

Nu går han på igen med ännu fler fuskavslöjanden och jag funderar över syftet. Handlar det om något så simpelt som att han vill ha mer pengar till sitt verk?

Och precis som Lasse skrev häromdagen, så är det märkligt att 1 miljard felaktigt utbetalade kronor är så allvarligt när högern samtidigt bagatelliserar att förmögenhetsskatten tas bort, vilket skulle innebära att staten luras på 5,6 miljarder.

"De stora tjuvarna fängslar de små", som ett grekiskt ordspråk lyder...

måndag 25 september 2006

En jäkel till mäklare

Kjell Bergqvist är en jäkel till mäklare i teves nya underhållningsserie. Han bekräftar min bild av hur mäklare uppför sig. Möjligen att det känns lite överdrivet i början, då han besöker sin mamma som ligger för döden. Jag tvivlar på att ens den empatin finns hos den verklige kapitalisten!

Vi kommer att få se fler "Maj-fall"

83-åriga Maj Holmblad i Sundsvall får bo kvar. Efter 65 år i samma bostadsrätt hos HSB så hotades hon av vräkning efter att ha betalat tre månadshyror mycket försent då hon var sjuk.

Juridiskt helt rätt. Men mänskligt och socialt fullständigt åt helvete!

Bostad är en mänsklig rättighet. Om någon plötsligt efter 65 år får problem att betala sin bostadsräkning så ska man inte bara kunna vräka dem.

Det här visar på vikten av en stark allmännytta med hyreslägenheter. Tyvärr lär fyra år av borgerligt styre gå åt precis motsatt håll. Fler hyresrätter kommer att ombildas till bostadsrätter. Bostadsbolag kommer att privatiseras i högre grad.

Moderaterna skriver på sin hemsida:
Kommunerna måste ges rätt att sälja förlustbringande bostadsbolag så att kommuninvånarna slipper betala förlusterna via höjda skatter.
Och de skriver också att:
Allians för Sverige vil sprida ägandet till fler, ge människor makt att förändra sin situation och bryta boendesegregationen genom att bostadsrättsombildning i storstädernas förorter underlättas, inte minst för de med låga inkomster, vilket ger lägre boendekostnader och bättre boendeförvaltning.
Moderaterna tillsammans med sina allianspartier kommer att bedriva en politik som knappast kommer att leda till lägre hyror. Hyresgästerna kommer att få ta kostnaderna för outhyrda lägenheter, vilket kommer att leda till högre hyror.

I städer med bostadsbrist kommer ombildande till bostadsrätter att driva upp priserna på bostäder vilket kommer att leda till en segregering där rika människor kommer att ta över attraktiva bostäder som genom spekulation kommer att bli ännu dyrare. Den fattiga allmogen kommer att hänvisas till förorternas sunkiga bostadsområden.

Ingen kommer att ta ansvar
för den som inte kan betala eller som betalar försent. Allmännyttan är stendöd och vi kommer att få se fler Maj-fall. Det är bara att beklaga!

Folkpartiet drunknar i sin egen soppa

Sista ordet är inte sagt om folkpartiets dataintrång. Det handlar om brott mot Sveriges Rikes Lag och partiledaren Lars Leijonborg är fåordig.

Vanligtvis brukar Leijonborg
säga att straffen ska vara stränga och att lagen ska skärpas. Idag säger han däremot apropå det egna partiets lagbrott att "jag har en regeringsbildning att sköta"...

Makten förnekar sig inte. Vad är väl ett lagbrott mot en regeringsbildning? Lars Leijonborg är maktkåt och lagen gäller bara mörkhåriga människor som inte klarar språktesten, i folkpartiets värld.

Må Leijonborg drunkna i sin soppa!

Makten över landstinget avgörs

Just nu är det spännande att följa den slutliga rösträkningen efter valet till landstinget i Kalmar län. Det preliminära resultatet från valnatten gav s+v 33 mandat och m+fp+kd+c 34 mandat samt mp 2 mandat.

Men vad som döjer sig under valnattens 3,3 procent till övriga partier är mest spännande. 3 procent räcker för att ta sig in i landstinget. Ett nytt parti skulle kunna tvinga fram alla möjliga (och omöjliga) konstellationer.

De senaste fyra åren har borgarna haft makten i landstinget. Miljöpartiet kan kanske avgöra hur det blir de kommande fyra åren. Och under den senaste veckan har miljöpartiet gjort utspel i tidningarna och träffat båda de politiska blocken.

Ingen kan dock säga något om framtiden i landstinget förrän alla röster slutligt är räknade. Länsstyrelsen gjorde andra prioriteringar än att välja att räkna rösterna där majoritetsförhållandena är mest oklara.

fredag 22 september 2006

Simulerande apatiska barn var bara rykten

För ett år sedan rullade de apatiska flyktingbarnen runt i media. Aptiskheten antogs bero på simulering eller på förgiftning. Det skedde i en tid då tjänstemän på Migrationsverket firade avvisningar med champagne på fredagseftermiddagar, och då Migrationsverket polisanmälde simulerande apatiska flyktingbarn.

Uppdrag granskning i Sveriges Television visade i veckan hur alla dessa simulerande barn slutar i ett intet. Det finns inte ett enda fall där detta bekräftats.

Tvärtom visar programmet att migrationsminister Barbro Holmberg ljuger då hon säger att apatiska barn bara är kända i Sverige efter år 2002. Det finns belagt runt om i hela världen och forskande barnläkare beskrev fenomenet redan på 1950-talet. Men den expertis som ifrågasatt ryktena har inte fått komma till tals i regeringens rapport om barnen.

Däremot har de experter som drivit teser om att barnen simulerar fått stort utrymme. Men ingen av dem har träffat mer än något enstaka apatiskt flyktingbarn. Ingen av dem har träffat något simulerande apatiskt barn. Däremot har de hört rykten om simulerande barn som de spridit vidare till media och regeringen - men inte berättat för sina överordnade chefer som har klinikansvar.

Det hela blir makabert när det slutar hos två främlingsfientliga personer. Den ena personen Mats Strandberg är affärsman med förflutet i både Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna. Han har inga belägg för sina påståenden utan det är bara en "intiutiv känsla", som han uttrycker det. Den andra personen är läkaren Thomas Jackson som aldrig träffat apatiska barn och som är "väldigt mycket emot mångkultur" och som menar att barnens beteende är exempel på kulturella beteenden från andra länder, ungefär som "hedersmord och kvinnosynen". Strandberg och Jackson har dessutom tankar om att starta ett gemensamt socialkonservativt parti.

Det är dessa åsikter som till slut används som sanning av migrationsminister Barbro Holmberg i debatt i riksdagen. Det är Thomas Jackson som är den auktoriet som regeringens utredning lutar sig mot.

Vänsterpartiets Kalle Larsson citerar i programmet den socialdemokratiska regeringens förhandlare i förhandlingarna kring den tillfälliga asyllagen. Kalle frågade förhandlaren varför sossarna driver den här flyktingpolitiken och fick följande svar:
Om vi inte driver den här politiken så kommer ett främlingfientligt parti in i riksdagen i nästa val.
Regeringens förhandlare
Det bekräftar vad jag skrev för en månad sedan om samma ämne.

För ett år sedan bloggade jag och berömde Migrationsverkets anmälningar av misshandlade flyktingbarn. Men redan en vecka senare hade jag anledning att ta tillbaka berömmet. Ytterligare någon vecka senare kommer e-brevet ut om champagnen i samband med en "lyckad avvisning". Gemensamt för allt detta är att det handlar om samma tjänsteman, Annica Ring. Tillsammans med barnläkaren Marie Hessle så kokar de dessutom ihop historien om att de apatiska flyktingbarnen simulerar.

Så medan drevet i Sverige handlar om nån statssekreterares oringda telefonsamtal efter tsumanin så pågår en ännu värre skandal där barns sjukdomssymptom misstänkliggörs och där de experter som är kritiska tystas ner och där i stället ryktesspridare med rasistisk bakgrund får hela utrymmet i en regeringsrapport. Det är en skandal.

Titta på teveprogrammet här. Om detta må ni berätta...

torsdag 21 september 2006

Tolv rösters marginal till rasisterna

Nu när rösträkningen är avslutad så kan det konstateras att det var med tolv rösters marginal som Sverigedemokraterna hamnade utanför Mönsterås kommunfullmäktige. Det ska vi vara glada för! Varför har då dessa främlingfientliga partier gått så starkt framåt? Svaret hittar vi i klassamhället.

Sverigedemokraterna ställer svaga grupper mot varandra. Exempelvis säger de att "invandrarna kostar mycket pengar vilket gör att vi inte har råd med en bra äldreomsorg". De ställer alltså de svaga grupperna med invandrare och äldre mot varandra. Det är en retorik som fungerar så länge som det finns klassklyftor!

Sanningen är att starka grupper
, som höginkomsttagare, får behålla en för stor del av pengarna vilket bidrar till att vi har ett klassamhälle med starka och svaga grupper.

Effektivaste sättet mot Sverigedemokrater och andra rasistiska grupperingar är att bryta ner klassamhället. Klassklyftor är tyvärr bästa grogrunden för rasismen.

Det är också betydelsefullt
med satsningar på kultur som berikar mångfalden och ökar förståelsen mellan olika kulturer och religioner. Föreningsstöd och bidrag till teater och kultur är alltså viktigt.

Under hela valrörelsen har media skrivit väldigt lite om Sverigedemokraterna. 43 av 511 kandidater har exempelvis dömts för misshandel. Samtidigt håller partiet hög svansföring kring hur brottslingar ska hanteras.
Om respekten för lagen ska kunna upprätthållas och om individuell rättskipning ska kunna undvikas är det viktigt att lagöverträdelser bestraffas hårt och snabbt, och att lagarna är i samklang med den folkliga rättsuppfattningen.
Ur Sverigedemokraternas principprogram
Sverigedemokraternas politik är helt enkelt inte trovärdig. Lösningarna är väldigt enkla. I stället för att inse att det är klassamhället som är problemet så väljer man att fokusera på svagare grupper och betrakta dem som problem.

I Mönsterås har vi fyra år på oss
att arbeta bort grogrunden för rasisterna. Det måste vara vårt huvudmål för att skapa ett samhälle där alla oavsett ursprung kan känna sig trygga.

Här är en fem år gammal klassiker! Och här är en annan.

onsdag 20 september 2006

Moderaternas svikna löften 1

Under hela valrörelsen har moderaterna med allianspartier hävdat att över en miljon människor är arbetslösa.

Men över en natt, innan ens borgarna hunnit bilda sin regering, så har plötsligt arbetslösheten sjunkit. Nu räcker det enligt Reinfeldt med att skapa 300 000 nya jobb så är problemet löst.

Men ursäkta mig, vad hände med den där miljonen människor som nyss var så viktiga?

Minkfarmarna hoppas på Reinfeldt

Nu är de stackars minkfarmarna ute i media. Under de senaste fem åren har de fått sin tillvaro starkt beskuren och inte haft så stora möjligheter att utveckla sitt verksamhet. Lagstiftning om djurskydd har plågat dem in på bara skinnet. Därför kan man förstå att de nu vädrar morgonluft, när Sverige får en ny regering som inte prioriterar djurrätt och miljö.

Sveriges djurskyddslag säger att djur ska hållas på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet till naturligt beteende. Trots detta kan vi dagligen läsa om djur som utsatts för ofattbart lidande.
Vi kräver en seriös diskussion kring framtiden för den här branschen. En diskussion som vilar på forskning och inte på politikers tyckande och vetande i den här frågan. Utan att det baseras på seriös forskning och har en god dialog kring hur vi kan utveckla den här näringen.
Björn-Olof Samulesson i SVT Smålandsnytt 19 september
Idag när det finns konstgjorda alternativ finns ingen som helst anledning att hålla på med denna verksamhet.

1,4 miljoner minkar och tusentals chinchillor och kaniner dödas varje år på svenska pälsdjursfarmer. Nu återstår att se hur regeringen Reinfeldt ställer dem mot 200 minkuppfödare.

tisdag 19 september 2006

Redo för mustasch-em?

Blekingeborna fick sig ett gott skratt i morse när de öppnade tidningen. En av bilderna som illustrerade en artikel om Sverigedemokraternas framgångar var manipulerad. Någon i tryckeriet hade repat lite i tryckplåten så att kandidaten fått en mustasch. Något som måste betecknas som inovativ satir.

Kanske kan den numera mustaschprydde ynglingen ställa upp i EM i skägg som svenska mustaschklubben ska delta i? Där kanske det finns några snälla farbröder som kan ge grabben lite humana värderingar...

Reinfeldt ordnar jobben

Så har då moderatledaren Reinfeldt fått talmannens förtroende att bilda regering. Därmed kan man säga att han påbörjat tillskapandet av de första jobben, ett antal välbetalda ministerposter som han själv och hans kompisar tänker lägga vantarna på.

Lönenivån är därefter

Surfar runt och tittar på vad jag ska göra nu när valrörelsen är över. Kollade ett jobb på Virserums Konsthall. Konsthallen har gjort sig känd för att skildra människor och kultur ur ett radikalt underifrånperspektiv, det återspeglas i annonsen på Platsbanken:
Lön
Fast lön. Vi tillhör kultursektorn och lönenivån ligger därefter, å andra sidan arbetar vi hårt - och förändrar världen.
Projektledare, Virserumsprojektet, Virserums Konsthall

måndag 18 september 2006

Ett finger mot plumpa påhopp

Lars Ohly med flera gästade TV4:s morgonsoffa i morse. Där utspelade sig följande samtal.
Lars Ohly:
- Jag menar att i tider när moderaterna och högerpartierna flyttar sig mot mitten och när även socialdemokraterna är på väg mot den sidan så är det viktigt att det finns ett tydligt vänsterparti som vågar vara vänster och står för dom värden som vi traditionellt stått för: en stor offentlig sektor, skattefinansierad, omfördelning mellan fattiga och rika.

Programledaren
- Vad säger panelen om dom saker som kommit fram hittills?

Marie Söderqvist Tralau, omvärldsanalytiker:
- Att Lars Ohly gör som traditionella kommunister brukar göra. Man slänger ut alla oliktänkande (här kommer fingret) och så blir man en liten men stark kärna. Alla tycker lika men man är inte så stora.

Lars Ohly:
- Det där måste jag få kommentera. Jag är ganska trött på den där retoriken från den extrema högern som försöker pådyvla oss uppfattningar vi inte har. Det är faktiskt så att vänsterpartiet har vuxit i medlemsantal, vi har blivit fler. Den här valrörelsen har vi faktiskt vunnit ganska många nya medlemmar. Vi har också fått dom gamla medlemmarna aktiva. Dom som tidigare var kritiska, dom har känt igen sig i vänsterpartiet. Så även om vi gjort en förlust, och vi ska vara tydliga med det, så har vi byggt ett parti som kommer att spela en mycket större roll. Tyvärr Marie, vi kommer att komma tillbaks som en bred och ny vänster!
Det här känns väldigt mycket 2005. En tid då vi inte fick prata politik utan i stället anklagas för både det ena och det andra. Jag är glad att Lasse gav henne fingret. Plumpa påhopp ska inte bemötas på nåt annat sätt! Nu pratar vi politik!

Här finns klippet

Moderaterna klädde sin ulv i fårakläder

För tredje gången under mitt liv så kommer jag nu att tvingas leva under en borgerlig regering. De två tidigare gångerna har det varit logiskt. Men inte den här gången!

Första och andra gången, det var 1976 och 1991, var det lågkonjunktur i Sverige. Kurvan pekade neråt och borgarna hade inte ekonomisk marginal att genomföra sina värsta avarter i politiken.

Den här gången är det annorlunda. Det är högkonjunktur. Ekonomin går bra. Företagen går oförskämt bra. Arbetslösheten är med europeiska mått låg, men med svenska mått väldigt hög, Det beror på att inflationsbekämpning satts före arbetslöshetsbekämpning. Sverige går väldigt bra!

När nu borgarna tar makten så kommer de inte att lägga om den ekonomiska politiken. De kommer att fortsätta bekämpa inflationen. Den ekonomiska situationen ger dem dessutom utrymme att sänka arbetsgivaravgifter för att stimulera företagen att anställa. De kommer också att försämra arbetsrätten, vilket kommer att gynna företag att utnyttja tillfällig arbetskraft. Det kommer att bli osäkrare på arbetsmarknaden för den anställde. Ingen kommer längre att kunna räkna med att få ha jobbet kvar nästa år!

Pengarna från välfärden som sossarna lyckats bygga upp kommer att användas för att finansiera denna politik. Budgeten kommer att drygas ut med pengar från de utförsäljningar som planeras. Om fyra år kommer dessa pengar att vara förbrukade och sossarna kommer att få börja om uppbyggnaden från grunden med två tomma händer. Därför är risken stor att sossarna i framtiden kommer att få det svårt att övertyga.

En anledning till att borgarna med moderaterna i främsta ledet lyckats vinna valet hittar vi i retoriken.

Det här är ingen politik som svenska arbetare vill ha. En undersökning bland 30 000 av LO:s kvinnliga medlemmar visade att de tänkte rösta i första hand på sossarna, tätt följda av moderaterna. I en annan undersökning med samma medlemmar fick kvinnorna prioritera sina viktigaste politiska frågor. Där hamnade kvinnolöner, arbetsrätt, rätt till heltid med mera överst.

Moderaterna har helt enkelt använt ett språkbruk som kvinnorna attraherats av. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har inte förmått att berätta om denna villfarelse. Vi i vänsterpartiet har helt enkelt tyckt att det varit fult att tala om hur dålig motståndarnas politik är, ett retoriskt grepp som borgarna däremot utnyttjat.

Jag påstår helt enkelt att borgarna snuvat till sig väljarnas röster genom att klä den egoistiska politiken i arbetarrörelsens språkbruk. Till nästa val måste vi hitta nya grepp för att avslöja denna villfarelse!

Vänstern segrade i landstinget

Alltid något att glädjas åt. Vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet tog med minsta möjliga marginal de flesta mandaten i landstinget i Kalmar län. Därmed kan konstateras att borgarna inte fick fortsatt förtroende.

Jag är besviken!

Vänsterpartiet får 5,8 procent i riket. Vi var värda mer! Min förhoppning var att vi skulle fått en procent till. Men det var ändå inte helt förvånande. Och jag är inte heller förvånad över att det blir borgerlig valseger. Det känns stimulerande att arbeta i riktig opposition fyra år framåt.

Värre är det på det lokala valet
. I Kalmar län är det bara vänstern i Oskarshamn och Vimmerby som tagit mandat. I övriga kommuner ligger vi still eller har tappat. Och det är inte rättvist!

Jag ska ta Mönsterås som exempel. Här minskar vi men lyckas tack och lov behålla våra två mandat. Förra valet var det 385 personer som röstade på oss. I årets val är det 299 röster.

Moderaterna ökar däremot med ett mandat. Moderaterna har under fyra år aldrig varit uppe i talarstolen. De har inte synts under valrörelsen, men moderaternas framgångar på riksplanet skvätter över även på det lokala planet. Tyvärr.

Tack och lov kommer inga rasister in i fullmäktige
i vår kommun, det är alltid något. Annars så plockar Sverigedemokraterna mandat lite här och var. Värsta exemplet hittills verkar vara Karlskrona där de är tredje största parti och ökar med fem mandat och nu har åtta mandat i fullmäktige.

Men nu börjar valrörelsen 2010. Vi har tappat vår riksdagsplats från Kalmar län. Vi har tappat i landstinget. Vi har minskat i några kommuner. Det gör oss fattigare och kommer att kräva mer av oss på ideell bas. Men det är bara att gilla läget och fortsätta!

söndag 17 september 2006

Imorgon spricker alliansen


När vallokalerna stängs klockan åtta i kväll och rösträkningen påbörjas så kommer den stora striden om regeringsmakten att starta. Det finns två huvudscenarier. Att vänsterblocket vinner eller att högerblocket vinner.

Om vänstern vinner
så kommer Göran Persson att försöka skapa en minoritetsregering. Då vill det till att vänsterpartiets politik återspeglas i regeringsförklaringen, i annat fall så fäller vi regeringen när riksdagen ska rösta om den nya regeringen i början av oktober.

Socialdemokraterna kommer säkerligen att agna
lite hos de borgerliga om vänstern och miljöpartiet ställer för hårda krav. Då ska det bli intressant att se hur lojala de är. Leijonborg är förmodligen den lättast åtkomliga efter Mauds högersväng senaste åren.

Opinionssiffrorna senaste tiden pekar dock mot en borgerlig valseger. De fyra borgerliga partierna har kastat bort sina egna identiteter och gömt sig bakom ett gemensamt valmanifest som påminner om den politik sossarna drivit senaste tjugo åren.

Sista året har arbetarrörelsen av taktiska skäl börjat vrida sig lite åt vänster samtidigt som högern kritiserat en sossepolitik som präglats av inflationsbekämpning före arbetslöshetsbekämpning. Samtidigt som borgarnas främsta mål är låg inflation.

När segerbilderna imorgon är avklarade så kommer moderaterna som största borgerliga parti att kräva statsministerposten. Men sen? Moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern kommer att påminna om en en grävling, en bäver, en tax och en räv instängda i en garderob när de ska fördela ministerposter och skriva ihop en regeringsförklaring.

Positionerandet och skyttegravsgrävandet kommer att dominera. Reinfeldt kommer att anlägga allvarliga blicken i teve och Olofsson kommer att vara hysterisk.

Någon politik för att bekämpa arbetslösheten kommer inte att presenteras. Kampen kommer i stället att riktas mot de arbetslösa, förtidspensionerade och sjuka. Hur ska skolpolitiken se ut? Hur ska flyktingpolitiken se ut? Det kommer att bli ett herrans liv och det kommer att bli en dokusåpa som kommer att präglas av primitiva utspel och känslor.

Och vi kan vara säkra på att den borgerliga alliansen sitter högst fyra år innan de blir bortröstade!

Förresten. Är det nån mer än jag som funderat över vart Bo Lundgren tagit vägen. Eller Gunnar Hökmark eller Per Unckel. De är fullständigt bortstädade hos de nya moderaterna. Anders Björck är den ende från moderatbunkern som synts ute. Det skedde när han var på fyllan och raglade runt utanför sitt slott och lade sig i polisens arbete, en nyårsnatt, för några år sedan.

Rött val är rätt val


Det finns många valsedlar att välja på så det gäller att rösta rätt. Och då handlar det om att rösta rött. Bilden är från Figeholm under valet i september 1982.

Notera den fina hållaren med plats för valsedlar i de tre valen. På hållaren står det "Vänsterpartiet Kommunisterna". Fint!

En röd röst har tystnat

Sten Andersson har avlidit. Därmed har socialdemokraterna förlorat en viktig röst i valrörelsens absoluta slutskede.

Sten Andersson representerade en tidigare generation av socialdemokraterna som inte längre behövde riskera någon karriär inom rörelsen utan som med civilkurage vågade påtala socialdemokraternas steg åt höger och krypande inför USA.

Du får inte lägga rösten själv


Jag har en bekant som påpekat för mig och undrat varför vi i Sverige inte själva får lägga vårt kuvert med valsedeln i urnan. På bilden som jag tog vid valet 1982 syns hur valförrättaren tagit kuvertet från den röstande och lägger det i den plomberade urnan.

Under veckan har vi sett bilder på kända politiker då de slickar igen sina kuvert. Från val i andra länder syns däremot alltid bilder då politikern precis ska släppa ner kuvertet i urnan.

Min bekante propsade för några val sedan på att själv få lägga sitt kuvert i urnan. Det höll på att sluta med att han blev avvisad från vallokalen...

fredag 15 september 2006

Så är valrörelsen över

Jag var ute på en liten turné tidigare i kväll och lämnade av lite valsedlar som olika partikamrater ska lägga ut i vallokalerna på söndag morgon klockan åtta. Det är det sista jag gör. Valrörelsen är över och min anställning som valorganisatör upphör.

Sommaren 2006 är den första sommar som jag arbetat. Tidigare år har jag alltid varit ledig under sommaren. Det är en av få förmåner man har som lärare.

Mars och april gick mest åt till att få tag på kandidater till våra listor och beställa valsedlar och ta fram material som vi delat ut under valrörelsen. Det blev också några presskonferenser.


I mitten av juni var jag tillbaka på Hultsfredsfestivalen. Det var ett trevligt återbesök. Tolv år sedan jag sist var där. Det var massor med folk och soligt och hett och sommaren var fortfarande ung.


Stannade till i Hultsfred en månad senare och tog en bild på samma ställe i folkets park. Då var det inte några människor där. Den stora Pampasscenen var bortplockad. Husvagnar och husbilar härskade borta på campingområdet intill Hulingens strand. Jag köpte en glass i kiosken på campingen.


I början av juli hann jag med en veckas semester. Faktiskt! Det blev en härlig avkoppling då jag passade på att göra en Skåneresa. Gav visserligen en intervju i telefon på vägen ner. Men sen höll sig telefonen ganska lugn. Besökte ett soligt och hett Ystad där jag och Elisabet åt en härlig lunch med nån slags cocosröra på en strandrestaurang. Ofantligt gott. Utsikten med en massa fina flickor var det ju inte heller nåt fel på ;-)


Under samma vecka hann jag också med ett besök i Malexander där Henrik Tröst arrangerade sin alldeles egna festival som blivit en tradition. Dock var det premiär för mig. Men Henrik, jag kommer tillbaka, var lugn!


Sen var det tillbaka till verkligheten och valrörelsen började hetta till. Det handlade om att rita ihop valmaterial, hushållsutskick och flygblad, trycka dem och i vissa fall åka runt och leverera.

Sommarhettan fanns till exempel i Borgholm där vi stod under en dag med Radio Kalmar sändande från scenen i bakgrunden. Vid bokbordet syns Pia och Pierre från vänsterpartiet i Borgholm. På kvällen var vi i Köpingsvik där Lars Ohly intervjuades av missionspastor Bastås.


Så i början av augusti smet jag iväg igen på en liten semestertripp, visserligen bara en långhelg. Regnade gjorde det. Men bilen ville till släkten i Skåne och jag passerade bland annat Spången, men Kalle syntes inte till. Här åt jag julbord några gånger när jag var liten.

Tusen mil har jag kört sedan i maj
. Ett rådjur har jag kört på. En gång har jag blivit stoppad av polisen (men de lät mig löpa). En parkeringsbot har jag fått. Och jag har besökt alla länets tolv kommuner.

Nu är det bara en lördag kvar
innan valdagen. Det ska bli spännande att se om arbetet ger resultat. Jag har i alla fall gjort vad jag kunnat. Ett fyrtiotal presskonferenser har jag arrangerat under ett halvår. Massor med pressmeddelanden. Mängder med kontakter.

Problem som lösts - jag har fått lära mig att vara flexibel och att inte ta för hårt på bakslagen. Tack alla kamrater!

Nu återstår att se vad jag ska börja med på måndag? Jag får väl göra ett besök på arbetsförmedlingen i alla fall. Men det brukar alltid dyka upp nya förfrågningar och utmaningar. Den som lever får se!

Pikanta detaljer

Skattebetalarnas pengar tillåts rulla när valet närmar sig. Förra veckan invigde centermajoriteten under stor pompa och ståt den nya bredbandssatsningen i Mönsterås. Massor med folk fanns på plats och glada miner.

Trots att IT-avdelningen arbetat en massa övertid för att få bredbandet klart före valet så rådde ändås tor förvirring. Det var inte klart med teve i kabeln och osäkert om hur och till vem man skulle göra beställningen. Och någon invånare som hade fått del av det optiska bredbandet fanns inte heller.

Centerns korta minne

I artiklar i Östran och Barometern går nu centern ut och hävdar att de arbetat hårt för att behålla tandläkaren i Blomstermåla.

Roland Åkesson har väldigt dåligt minne eller också ljuger han medvetet! Han har under fyra år inte lyft ett finger för att rädda Folktandvårdens mottagning i Blomstermåla.

Jag satte i halsen redan i veckan när det kom ett flygblad i lådorna här i Blomstermåla, där centern skrev att de vill "påverka landstinget för att behålla Folktandvården i Blomstermåla".

Förslaget att lägga ner mottagningen kommer från centern själva. Ansvarigt landstingsråd för tandvården är centerpartister Christer Jonsson. För ett år sedan var han väldigt tydlig i landstingsfullmäktige med att deklarera att mottagningen skulle bort. De skedde i en diskussion med vänsterpartiet, eftersom vi var djupt oroade.

Samhällsinvånarna samlade in en massa namnunderskrifter som lämnades över till tandvårdschefen. Det var meningen att Roland Åkesson skulle vara med och lämna listorna, men på morgonen hörde han av sig och meddelade förhinder. Han var helt enkelt skiträdd!

I början av det här året skrev jag en insändare som ledde till några uppföljande artiklar där jag visade på hotet mot mottagningen. Men från Roland Åkesson hördes inte ljud.

När han nu två dagar före valet går ut och hävdar att vänstern inte gjort något för att protestera mot centerns nedläggningsbeslut så är det en lögn för att dölja det egna dåliga samvete.

Han har haft egen majoritet i Mönsterås och borgarna har haft makten i landstinget. Ändå har han inte klarat av att rädda Folktandvården. Det inger inget förtroende!

torsdag 14 september 2006

Det bidde en tumme

Den här sortens utspel brukar oftast inte leda till någonting. Därför ska det bli intressant att se hur många av dessa 4500 fall som leder till fällande domar.

Det känns politiskt att släppa uppgiften fyra dagar före valet. Särskilt som fyra borgerliga partier går till val på sänkta ersättningar för att minska fusket (hur i helvete de nu får ihop det!?).

onsdag 13 september 2006

Folktandvården i Blomstermåla inte glömd

För ett år sedan kom signaler från den borgerliga majoriteten i landstinget att de ville stänga igen Folktandvårdens mottagning i Blomstermåla. På privat initiativ samlades det in en massa namnunderskrifter i samhället. Dessa listor lämnades över till tandvårdschefen. Men de verkade redan ha bestämt sig.

I januari skrev jag
en insändare om det hela för att visa att vi inte glömt frågan i Blomstermåla. Det utmynnade i några uppföljande artiklar i lokalpressen i februari. Men från centern och den borgerliga majoriteten har det varit tyst. De har väntat på att valet ska vara överstökat så att de sedan lugnt kan lägga ner mottagningen.

Förra veckan samlade Irene och Kerstin från vänsterpartiet och socialdemokraterna in nya namn. På kort tid fick man ihop över trehundra namn. Häromdagen var kristdemokraternas landstingsråd ute i tidningen och sa att Folktandvården skulle försvinna men att man hade haft kontakter med privata tandläkare som kanske var intresserade att ta över. Vad är det för fel på den mottagning som finns? Eller handlar det om princip att allt ska privatiseras?

Det lär vara ett halvårs väntetid om man ringer idag och beställer en tid. Det kan alltså knappast vara underlaget som är för dåligt!

Igår lämnade vi i alla fall över listorna till våra representanter i landstinget som lovade att fortsätta arbeta med frågan. Här och här. Förhoppningsvis går det att rädda mottagningen.

tisdag 12 september 2006

Uppdrag granskning gynnar vänsterpartiet

Jag har just sett Janne Josefsson granska Göran Persson. Det var väl egentligen inte några nyheter som presenterades. Men det som visades i programmet bekräftar vad vänsterpartiet säger i sin politik. Skillnaderna blir större. Alla är inte med!

Programmet berättar att gräsrotssossarna rättar in sig under partipiskan och inte öppet vågar kritisera att partitoppen fjärmar sig allt mer från hur vanligt folk har det. Men gräsrötterna knyter nävarna i byxfickorna och tvivlar.

Något har hänt
. Aina Erlander besökte regeringskansliet en tid efter sin makes, förre statsminister Tage Erlanders död. Hon lämnade tillbaka några blyertspennor märkta "Tillhör regeringskansliet". Gunnar Sträng utsattes för hård kritik då han köpte en bostadsrätt i Gamla stan i Stockholm.

Göran Persson köper en herrgård, en symbol för klassamhället. Han säger att klassklyftorna minskar, medan SCB med flera menar att klyftorna ökar. Att de rika blir allt rikare och att skillnaden mot dem som har det sämst ökat och ökar.

Vänsterpartiet ställer inte upp på Perssons politik. De sossar som tvivlar på att Perssons politik syftar till att minska klassklyftorna har inget att hämta hos folkpartiet eller moderaterna. Definitivt inget hos centern eller kristdemokraterna.

Vänsterpartiet är idag det enda större parti som har en politik som syftar till att minska skillnaderna!

Elevinflytande i praktiken

Jag brukar ofta tala om vikten av att öka elevernas möjligheter att påverka sin skola och sin skolvardag. Något som stöds av paragraf 12 i barnkonventionen:
Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.
På torsdag ska förskoleeleverna på Bergaviksskolan gå till valurnorna och rösta, berättar SR Kalmar. Med hjälp av färgade valsedlar där varje färg motsvarar en viss aktivitet så ska barnen rösta om vilken aktivitet de skall syssla med på fredagar. Klockrent exempel på hur det kan gå till i praktiken och hur man lär in demokrati med hänsyn till barnens ålder!
För detta ändamål skall barnet särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom företrädare eller ett lämpligt organ och på ett sätt som är förenligt med den nationella lagstiftningens procedurregler, i alla domstols- och administrativa förfaranden som rör barnet.
Paragraf 12 Barnkonventionen
Hela Barnkonventionen kan läsas på Barnombudsmannnens hemsida. Konventionen antogs av FN redan 1989 och ratificerades av Sverige året efter. Men fortfarande, sexton år senare, är arbetet bara i sin linda. Det beror bland annat på gubbar som inte vågar släppa ifrån sig makten. Så det finns fortfarande en del kvar att göra!

måndag 11 september 2006

Politiken missioneras i kyrkan

Igår var jag och representanter från de andra politiska partierna inbjudna till Missionskyrkan i Blomstermåla. Vi deltog vid en traditionell gudstjänst och vid kyrkkaffet efteråt fick vi svara på frågan "Varför ska jag som kristen rösta på ditt parti?"

Predikan handlade om vikten av solidaritet
. Flyktingfrågan och biståndet omnämndes bland annat. Som vänsterpartist var det ett budskap som kändes väldigt bekant.

Psalmerna var väl valda
. "Löftena kunna ej svika" sjöng vi till orgelackompanjemang. Ett aktuellt stycke så här i valtider, sa pastorn med glimten i ögat...

Vid kyrkkaffet talade jag om att det lika väl kunde stått vänsterpartiet som undertecknare av predikan, varvid pastorn undrade om det innebar att alla vänsterpartister var missionsförbundare... Jag poängterade vikten av att riva gränser mellan människor och öka friheten. Öka deltagandet och tala om medmänsklighet i stället för ekonomi. Solidaritet i stället för konkurrens. Och gemenskap i stället för privatisering.

Det var en varm och vänlig stämning i kyrkan och ett trevligt initiativ. Jag kommer gärna dit och försvarar mina politiska gärningar. Jag hörde berättas att pastorn hade varit med vid allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige och läxat upp politikerna ordentlig häromåret. Han avslutade det hela med att be för politikerna vilket avväpnade dem fullständigt! Fler såna pastorer och världen skulle kunna bli riktigt angenäm!

Vänsterpartiets skolpolitik i Mönsterås

I lördags pratade jag skolpolitik med tidningen Nyheterna. Det finns en hel del att göra i Mönsterås. Framför allt handlar det om mer personal!

Vänsterpartiet vill se mer personal inom barnomsorg, förskola och skola. Vi vill se fler skolsköterskor och slå vakt om skolbiblioteken. Vi vill också att elevernas möjligheter att påverka stärks - genom elevråd och deltagande vid alla beslut som rör elevernas vardag. Idag håller exempelvis barn- och utbildningsnämnden sina möten bakom slutna dörrar.

Våra elever har svårt att klara godkända betyg så att de får börja på gymnasiet. Vi kan helt enkelt inte ge dem den möjligheten. Det beror på att vi har för lite resurser bland de mindre barnen. Vi har extremt många stora avdelningar i förskolan.

Våra dagmammor har i genomsnitt 6,8 barn var. Alternativet är förskolegrupper, men där har vi absolut flest avdelningar med mer än tjugo barn jämfört med övriga Kalmar län. Det här skapar en oro och otrygghet som utmynnar i koncentrations- och inlärningsproblem. Denna känsla av otillräcklighet följer barnen genom hela skolgången. Nio år av misslyckande ska repareras med sommarskola eller ett år på individuella programmet. Det är ett hån!

Centern har haft 24 år på sig med att ställa till den här situationen. Generation efter generation av barn har tvingat gå igenom en skola som inte är värdig. Samtidigt slår sig centern för bröstet och säger att det är hög kvalitét inom centerns skola. Det är ett hyckleri!

Gamla fina moderaterna i Mönsterås

Det är härligt att det finns ett parti kvar som vill slå vakt om klassklyftor och kämpa för en ordentlig utslagning:
Konkurrens leder till extra ansträngningar och utveckling som ger nya möjligheter.
Ur moderaternas utskick i Mönsterås
Arbetslösa som sökt massor med jobb utan att ens bli kallade till intervju måste lockas av det här budskapet? Eller varför inte småföretagaren, exempelvis byggfirman, som ser sitt verk raseras av att ett lettländskt byggföretag kommer och låter sin personal arbeta efter lettiska förhållanden. Heja!

fredag 8 september 2006

Faktum räddaren i nöden

När Lars Leijonborg fick ett e-brev innan teveutfrågningen så blev han arg. Det var Natanael Karlsson från teves Faktum som skrev till Leijonborg:
Du ska ju till partiledarutfrågningen i SVT på torsdagkvällen.
För att kunna förbereda dig lite så kan du gå in på SVT's intranät och titta på frågorna i förväg.
Läs hela brevet
Men Leijonborg tyckte inte att det här var roligt. Han skickade brevet vidare till en ovetande Mats Knutsson som i sin tur skickade e-brevet till chefen för samhälle och nyheter på Sveriges Television. Denne fick förklara för Leijonborg att det var satir.

I Figeholm tar föreningarna ansvar

Igår träffade jag pressen uppe i Figeholm. Tog dem med på en rundvandring för att visa hur det är i småsamhällen där det är långt till centralorten och kommunhuset. På mindre orter får ofta föreningslivet ta ett stort ansvar. Och det är väl okej om kommunen uppmntrar föreningarna. Men i Figeholm är det inte riktigt så!

Kände mig lite som en arg Sven Stolpe när jag stövlade runt och klagade och surade...

Ledsen folkpartist

Folkpartister har en förmåga att kunna se ledsna ut. Det har varit så framgångsrikt att någon till och med myntade uttrycket att "ingen kan se så ledsen ut som en ledsen folkpartist".

Den här veckan har ordspråket varit sant. Och det var sant i teve igår, när Leijonborg utfrågades.

Och det är en faslig tur
för folkpartiet att teveutfrågningen skedde efter att skandalen blev uppmärksammad. Leijonborg gjorde vad han kunde och bortsett från den ledsna första kvarten så kunde han ändå på nåt jäkla sätt få tillbaka lite självförtroende och till och med ge rallarsvängar med lögner åt vänster. Ex vänsterpartiet och läxorna.

Nocken kom i söndags. I måndags var räkningen uppe på tre, fyra och folkpartiet var inte i närheten av att röra på sig. I tisdags och onsdags fortsatte räkningen utan livstecken från folkpartiet. På åtta kom Marit Paulsen och på nio syntes Leijonborgs tårade ögon och domaren slutade räkna.

Vänsterpartiet känner så väl igen det där
med att vi inte fått prata politik utan tvingats försvara oss mot saker som falangstrider, avhopp, k-ordet, Stalins synder och misslyckandet i Östeuropa. Aron Etzler skriver i senaste numret av Flamman om hur vänstern förvandlats och rätat på ryggen. Gud vad han har växt till sig! är rubriken på artikeln. Ett citat från Kira Bergs mamma i Hultsfred apropå teves utfrågning av Lars Ohly förra veckan.

Nu återstår att se hur allvarligt folkpartiet tänker
ta på affären. Är det exempelvis rimligt att acceptera att en partiledare är ovetande om något som närmast verkar vara kultur bland närmaste underhuggarna?

Det låter för jäkligt
när man trampar i klaveret. Men det låter lika illa när man försöker kliva ur...

torsdag 7 september 2006

Vänsterpartiet och läxorna

I teveutfrågningen säger folkpartiledaren Lars Leijonborg att "vänsterpartiet vill förbjuda läxorna". Sedan säger han att folkpartiet tvärtom vill öka möjligheterna för eleverna att få göra läxan i skolan.

Det Leijonborg inte har förstått
är att det där är precis vad vi menar. Vänsterpartiet har sagt att vi vill att skolarbetet ska göras på skoltid. Med fler behöriga lärare kan man förlänga skoldagen och därmed kunna stödja eleverna under skoltid i stället för att skicka hem eleverna med läxor.

Med en läxfri grundskola får eleverna hjälp att lösa sina uppgifter under skoltid av den lärare som gjort uppgifterna. Då får alla elever samma stöd och samma möjligheter.

tisdag 5 september 2006

Lars Ohly i Kalmar


Under tisdagen var vänsterpartiets ledare Lars Ohly i Kalmar. Vi började med ett besök på akuten vid Länssjukhuset där man aktivt arbetar för att ta hand om kvinnor som misshandlats. Förra året anmälde över 24000 kvinnor att de blivit misshandlade. I 75 procent av fallen är det en nära anhörig man som är våldsverkaren.

Vänsterpartiet skrev och genomförde
en motion, under förra mandatperioden, som handlar om mottagandet av dessa kvinnor på akuten. Målsättningen är att förhindra att kvinnan utsätts för misshandel igen och att hon inte ska behöva åka hem till sin egen bostad där också den som misshandlat henne finns kvar.


Efter presskonferens och lunch på sjukhuset så åkte vi till Stagneliusskolan. Det var frivilligt för eleverna att komma dit och lyssna men aulan var fullsatt! Eleverna fick ställa frågor till Lasse och det blev många bra frågor och några elever satte till publikens förtjusning också lite extra press på honom.

Det gav ett väldigt positivt intryck
. Det pratades politik och eleverna var intresserade. Och att döma av applåderna så uppskattade de att åtminstone en av partiledarna besökte Stagneliusskolan.


Vid tretiden besökte vi det sprillans nya radiohuset i Kalmar, där Lasse deltog i ett telefonväkteri i Sveriges Radio Kalmar. Under fyrtiofem minuter kunde lyssnarna ringa in och ställa frågor. Och på radion sa de att det var många som hade ringt.

Kul också att se det nya radiohuset
som ligger i centrala Kalmar. Igår var första dagen som de på allvar sände från huset. Ut mot vägen har man byggt en stor glasbur med en sändningsstudio där insynen är lika stor som utsikten - allt i marknadsföringssyfte för att radion ska synas och nå nya lyssnare.

Vid fyratiden åkte Lasse med pressekreterare vidare mot Karlskrona där ett kvällsprogram väntade. Nya möten, nya frågor och nya intervjuer.

måndag 4 september 2006

Plötsligt är folkpartisternas minne...

... lika kort som Lars Danielsson. Ingen vet något. Ingen har varit med. Ingen har sett eller förstått. Alla står med tappade hakor. Plötsligt har folkpartisterna precis lika god kontroll som Lars Danielsson.

Enda skillnaden är att folkpartisternas tilltag är åtalbart i svensk domstol.

Luften ur alliansen

Nu offras bönderna på löpande band. Förra veckan var det kristdemokraternas ungdomar som försökte wallraffa sig in hos SSU. Den här veckan är det folkpartiet som agerar IT-trollkarlar. Men det sket sig i båda fallen.

För att hålla den egna ryggen fri och klara sig på bästa sätt så sparkas partifolket direkt.

Och igår deklarerade Reinfeldt att det bara blir hälften kvar av skattesänkningen som skulle ge varje person en tusenlapp mer i månaden.

Vet inte om det är en slump, men från Barometerns webbplats har under dagen annonsen försvunnit, som i morse blinkade fram tusen kronor mer. Månne kommer den tillbaka med tillägget "kanske hälften av" Tusen kronor mer i månaden...?

söndag 3 september 2006

Polis bekämpar lagstiftare

Polismannen Weine Juneskog i Vimmerby sade sig förstå att de politiska partierna får valaffischerna sönderslagna. Det började med att någon eller några samlat ihop en massa affischer från olika partier i en hög utanför kommunhuset i Hultsfred och gjort ett majbål en natt häromveckan.

En lokal polisman kommenterade det hela med att han förstod att folk blev trötta på "vansinnesskyltandet". Bland andra vänsterpartiets riksdagsman Lennart Beijer i Hultsfred upprördes över polismannens uttalande och menade att Juneskogs uppgift är att jaga brottslingar.

Närpolischefen i Vimmerby gick in och försökte medla genom att säga att polismannens uttalande var olyckligt och skulle tolkas som ett privat uttalande. Och där kunde saken varit utagerad om inte...

...om inte polismannen gått ut och deklarerat följande i tidningen:
Om jag ska vara ärlig så måste jag säga att Lennart Beijer är en ytterst obetydlig person. I mina ögon är han en person med dåligt omdöme som inte lyckas väcka någon uppmärksamhet över huvud taget. Han verkar vara lite stingslig - politikerna brukar vara det när det är valtider.
Polismannen Weine Juneskog i Östran/Nyheterna 1 sept 2006
Plötsligt var saken uppe på högsta nivå. Att Juneskog med arrogans uttalar sig om en demokratiskt vald lagstiftare må vara hänt, men att han gör det med uniformen på, i stället för att faktiskt bekämpa brottsligheten är värre. Polisstyrelsens politiskt tillsatta ordförande och länspolismästaren får nu ta hand om Juneskog och hans glappa käft.

Centern faller på eget grepp


Maud Olofsson är bästa vapnet mot centern och mot den borgerliga alliansen. Det är vi flera som konstaterat.

Hennes framträdande
i teve häromkvällen, där hon försvarade pigtjänsterna med att proletariatet köper godis för drygt fyra tusen varje år och därför visst har råd med pigor är redan en klassiker.

Centern i Torsås
har gått ett steg längre. De konstaterar fullt riktigt att anfall är bästa försvar och att det är effektivt att gräva i historien och låta den politiske motståndaren kräla i sin egen skit.

Men då måste
uppgifterna vara riktiga...

Regerande centerpartiet
i Torsås har utmanats av Bert Appert och hans Torsåsparti, eller Appertisterna som de kallas i folkmun. Appert har förflutet inom skolan och det är också där som han är starkast i sin kritik mot centerns vanstyre. Torsås har visserligen utsetts till årets skolkommun, men innebär det verkligen att kommunen har en bra skola?

Tidigare var Appert en kort tid kommundirektör i Karlshamn. Centern i Torsås påstår nu att han åsamkade Karlshamn en förlust på 41 miljoner kronor under sin tid där. Det har centern berättat i en annons i Kalmar läns tidning och även i ett utskick. Men det är inte sant. Sex partier i Karlshamn, s, v mp, fp, m och kd går nu ut gemensamt och försvarar Appert. Uppgifterna är inte riktiga!

Centern i Torsås är nog rätt rökta. Inte nog med att de i stället för att tala egen politik nu pratar om andras förehavanden. De sprider dessutom lögner omkring sig. Det är förtal!

Det bästa vapnet mot centern är centerpartisterna själva.
Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement, samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar
Bondeförbundets partiprogram 1933

Rottingmajor som skolminister

I morgon presenterar den borgerliga alliansen sin skolpolitik. Det är en politik som kommer att inskränka elevernas möjligheter att påverka sin egen vardag. Politiken kommer också att leda till en ökad segregering och en otrygghet.

När den borgerliga alliansen häromveckan presenterade sitt valmanifest bestod det av saker som redan finns inskrivna i skollagen, som exempelvis att varje elev ska ha rätt till stöd så tidigt som möjligt. Det finns också förslag som vänstern redan motionerat om - flera gånger - som exempelvis att villkoren för friskolor ska vara samma som för de kommunala skolorna.

Alliansen vill också ge skolan verktyg för att förhindra att social bakgrund inte ska begränsa den enskilda elevens möjligheter. Och då kan man fråga sig varför de inte vill att elevernas behov ska styra resurstilldelningen? Borgarna förespråkar istället det system vi har i dag med skolpeng där alla elever i en kommun förutsätts kosta lika mycket.
Lärare och rektorer ska kunna omhänderta störande föremål, visa ut störande elev ur klassrummet, ge kvarsittning, stänga av en elev tillfälligt eller flytta elev permanent till en annan skola.
Ska politiker fingra på skolornas arbetsmetoder? Mitt svar är Nej. Det är bättre att skolorna och lärarna själva får sätta upp de regler som ska gälla - och det ska göras i samråd med eleverna. Att visa ut elever och använda kvarsittning är ingen omöjlighet idag.

Den tilltänkta borgerliga skolministern folkpartisten och rottingmajoren Jan Björklund har svårt att se orsakerna på problemen i skolan. Han fokuserar enbart på följderna. Därför vill han hellre stänga av elever som mobbar eller förstör istället för att arbeta med elevernas värderingar. Beslagta mobiltelefoner istället för att skapa en miljö där eleverna aldrig tänker tanken på att ringa under lektionstid.

Sen får man inte glömma skolans uppgift - att lära inför livet! Därför är det viktigt att skolan inte har några egna regler som skulle vara omöjliga i samhället utanför.

Eleverna ska ha större inflytande. Då ökar också respekten. Eleverna vill precis som vi vuxna ha en arbetsmiljö som stimulerar och som är respektfull. Om eleverna själva får lägga förslag och besluta om hur denna ordning ska uppnås så fixar de det. Som lärare har jag sett åtskilliga exempel på detta!

Och så det här med betyget. Betygspluggande leder inte till några långvariga kunskaper. Tvärtom leder det till en studiestress och ett taktikpluggande som urholkar respekten för kunskapsinlärning. När man lär sig köra bil så betygssätts man inte. Då räcker det med ett intyg på att man klarat kursen. Vänsterpartiet anser att något liknande ska gälla grundskolan!

Det är intressant att notera att den kunskapsförsämring som borgarna hävdar har skett i svensk skola råkar sammanfalla med kommunaliseringen och införande av friskolor...

Vid en borgerlig valseger kommer rottingmajoren Jan Björklund att börja svinga sin rotting. Den kommer att segregera skolan ännu mer och minska lärarnas möjligheter. Låt oss slippa det!

lördag 2 september 2006

Befriande avkoppling i valrörelsen

Som en flykt från valrörelsen, eller åtminstone en flykt från allvaret så rekommenderar jag Faktums Kinateve. Där ger man sin version av aktuella händelser.
Högt aktade statssekreterare Lars Danielsson beviljas nu ytterligare förlängning av ledigheten. Detta bekräftas i svenska massmedier av självaste statsminister Göran Persson. Danielssons ledighet är ett bevis på att personalvård är en högt prioriterad fråga på regeringskansliet i Stockholm.

Stabile statsminster Göran Persson är dock lugn:
- Jag tror inte att det här kommer att påverka valrörelsen.
Kan kanske ses som ett inlägg i Svt:s kampanj om Fri television.

Statliga företag en garanti för välfärden

När borgarna satt vid makten i början av 1990-talet genomfördes en mängd privatiseringar där statliga företag såldes ut under valspråket att "kapitalister är mer kompetenta än staten att sköta företag".

Sedan har elmarknaden, posten, tåg, taxi och flyg avreglerats. För konsumenterna har det blivit dyrare och servicen har blivit sämre.

Underhållet och driften av elnätet och tågen har eftersatts av de vinstdrivande företag som tagit över, med stora problem för konsumenterna som följd. Klagomålen på post och telekommunikationer har ökat markant. Och Gud vet hur man ska göra om man vill skicka ett paket...?

För personalen har det inneburit sämre lön för samma jobb men med högre arbetsbelastning. Vänsterpartiet vill sätta stopp för det här vansinniga slöseriet med samhällets resurser.

Våra svenska statliga företag
sysselsätter 200 000 människor. Trots att de statliga företagens huvudsyfte är att leverera samhällsservice så ger de ändå varje år omkring 15 miljarder kronor i vinst till svenska staten - pengar som räcker till att avlöna ytterligare 40 000 människor.

För svenska folket har privatiseringarna blivit en smärtsam erfarenhet. Tro dock inte att borgarna tagit till sig av misslyckandet. Nej, de hotar nu att fortsätta utförsäljningen om de får makten efter valet.

fredag 1 september 2006

S + V + MP är sant!

Borgarna försöker göra en poäng av att vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet inte går till val på ett gemensamt program. De menar att sossar, vänstern och miljöpartister inte kan regera ihop.

Inget kan vara mer fel!

Den 4 oktober 2002 enades vänsterblocket om 121 punkter (pdf i nytt fönster) för ett "tryggare, rättvisare och grönare Sverige". Det handlade om att binda samman ekologiska, ekonomiska och sociala målsättningar.

Nu fyra år senare kan vi med gott samvete säga att vi lyckades. Vänsterblocket har genomfört det som vi lovade. Samarbetet mellan s, v och mp har fungerat i praktiken. Så när den borgerliga alliansen försöker påskina att vänsterblocket inte kan samarbeta och är oense så pratar de strunt!

Några exempel:

I 266 av landets 290 kommuner har arbetslösheten minskat det senaste året.

Idag har vi följaktligen det högsta nyföretagandet på över 20 år och rekordfå konkurser.

19 av 20 kommuner har överskott i sina budgetar.

Idag är det cirka 1 900 ungdomar som gått utan jobb eller utbildningsplats i mer än 100 dagar. Det är den lägsta nivån sedan år 1990. För oss är det dock nolltolerans som gäller för unga människors arbetslöshet.
Som sagt. Samarbetet har varit lyckosamt. Men vänsterpartiet är ändå inte nöjda. Vi vill gå ännu snabbare fram.

Avledande verifiering


Vanligtvis brukar det vara helt omöjliga kombinationer med bokstäver som ska skrivas in. Men inte denna gång då denna makabra bokstavskombination blev inträdesbiljetten.

För övrigt använder jag sedan några månader spam-filtret. Då hade jag utsatts för en spamattack då det dundrade in ett sextiotal spamkommentarer som var tidsödande att plocka bort.